KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Škrty v českém rozpočtu – zemědělství

14/07/08

Článek prezidenta Agrární komory ČR – zdroj AK ČR

Škrty v českém rozpočtu

Zdroj: AK ČR

Je to necelý týden, co převzala Francie žezlo předsednictví Evropské unie. A hned jasně deklarovala pozici zemědělství, které zařadila vedle obrany a problematiky imigrace mezi svoje hlavní priority. Zhruba ve stejné době české ministerstvo financí vypustilo návrh rozpočtu kapitoly 329, která se týká Ministerstva zemědělství ČR na rok 2009.
Nejenom, že z těchto čísel nevyplývá, že by česká vláda přikládala domácímu zemědělství význam, ale naopak dává signál o opaku. Takový rozpočet tu máme totiž poprvé, posoudit to můžete sami.
 
Z balíku mošnička
Letos šlo do zemědělství 15,6 miliardy korun (podpory – dotace celkem). Podle návrhu rozpočtu na rok 2009 by mělo Ministerstvo zemědělství ČR v příštím roce uvolnit do zemědělství jen 10,3 miliardy korun, což je o více než pět miliard korun méně.
Zkrátí se i národní dotace, které jdou z tohoto balíku peněz a zatímco letos byly tyto podpory na úrovni 1,16 miliardy korun, v příštím roce se navrhuje vydat jen 0,1 miliardy korun.
Škrty čekají i přímé platby – dofinancování, které se letos rovnaly 7,2 miliardy korun, napříště se přímé platby, z nichž se peníze používají na dofinancování z národního rozpočtu, mají smrsknout jen na 4,77 miliardy korun.
 
Budeme jednat
V tuto chvíli je obtížné říci, jak budeme postupovat. Samozřejmě, budeme jednat. To už jsme nakonec začali. Ale dosáhneme příznivého výsledku s někým, kdo je schopen s vážnou tváří předložit takový návrh? Je třeba se připravit na situaci, že ho nedosáhneme. A je třeba se připravit na jiný postup. Situaci pokládám za mimořádně vážnou. Dokonce si myslím, že by se mohla českému zemědělství zavřít vrátka při využití nových šancí, které ve světě díky poptávce po potravinách přišly. To jistě nemůžeme dopustit.
Ing. Jan Veleba
prezident Agrární komory ČR