KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Hodnocení současné situace v zemědělství

18/08/08

Loňský rok byl dlouhých po létech první, který přinesl slušný hospodářský výsledek. První, který přinesl naději na obrat  v nezdravém vývoji českého zemědělství.  Byl ale také rokem, který nastartoval „agrární“ inflaci.

Loňský rok byl dlouhých létech první, který přinesl slušný hospodářský výsledek. První, který přinesl naději na obrat v nezdravém vývoji českého zemědělství.  Byl ale také rokem, který nastartoval „agrární“ inflaci. Raketový nárůst cen hnojiv, chemie, tlak na ceny pachtovného, zájem o půdu. Ale i názory v hlavách politiků ve smyslu „mají dost, co by ještě chtěli, nepotřebují dotace apod.“

Přesto přeze všechno jsme začali věřit v určitý obrat. Bohužel vývoj jde jinak. Je za námi sedm měsíců roku a já musím konstatovat, že směřuje k návratu do starých poměrů. Prasata jsou tam, kde jsou – loňský meziroční pokles stavů o 16% pokračuje. Mlékaři oznámili v novinách snížení ceny mléka o 70 haléřů. Pokud se to stane, pak skot se vydá cestou prasat. Ale s tím rozdílem, že maso jako surovinu lze dovézt odkudkoliv, kdežto mléko ne. Nicméně obchodní řetězce si mnou ruce a těší se na další zisky a rozesílají e maily o snížení nákupních cen. Spotřebitelé těšte se, budou další akce, tentokrát u mléčných výrobků a zemědělci to zaplatí. Budou ale další chovy, které skončí. Letošní kvótový rok nezahájilo přes 600 držitelů kvóty. Ne všechny mlékárny si ale počínají takto krátkozrace. Jsou tu firmy, bohužel zahraniční, které platí 8,30 (Pragolaktos) až  8,55 (Muller). Pak tu máme hovězí a drůbeží maso. Ani zde nejsme na nákladových cenách. Nedobrá situace začíná být i u obilí, kde se v podstatě bojuje o to, aby se neprolomila hranice 4.000 Kč/t u potravinářského obilí. No a k tomu je třeba přičíst i návrh rozpočtu na příští rok, který namísto aby nás podržel tak drasticky snižuje zdroje.

Lidově řečeno, v minulém roce jsme si lízli, letos nám to seberou a příští rok ještě přitáhnou šroub! Proti tomu se musíme postavit, je třeba budovat obranu. Vedení Agrární komory se rozhodlo svolat štáb šéfů krajů a připravit návrh této obrany. Soudě podle rostoucích signálů z terénu je nejvyšší čas.

Jan Veleba

Charakteristika současné situace:

• zastavil se pokles cen mléka v Německu a nastal jejich vzestup
• zastavilo se zpevňování české koruny
• začal bezprecedentní tlak na snížení farmářské ceny mléka v ČR
• mlékárny nemají snahu vyjednat s řetězci cenu svých výrobků a přenáší veškeré problémy trhu na producenty mléka

Podobný vývoj jako u mléka je u:

 hovězího masa
 drůbežího masa
 obilí
 ale také v prvním návrhu státního rozpočtu 2009 – mínus 5 mld. Kč

AK ČR v návaznosti na uvedené skutečnosti zahajuje přípravu na svoji obranu

Zdroj: AK ČR

Zařazeno v Ekonomika a politika