KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Tisk o "Krajských dožínkách 2008" v Jihomoravském kraji

25/08/08

Letos se slaví v Jihomoravském kraji dožínky dvakrát

Na jihu Moravy si letos budou konkurovat dvoje dožínky
21.8.2008    Zpravodajství ČTK    str. 0   dbn  spl
    sap   Veletrhy Brno    

Brno 21. srpna (ČTK) – Na jihu Moravy se letos bude sklizeň oslavovat hned dvakrát. Konkurenční dožínky pořádají krajský úřad a Agrární komora. Akce zemědělců se uskuteční 5. a 6. září na brněnském výstavišti, hejtmanství svou akci uspořádá o týden dříve ve Vyškově. Proč se akce konají odděleně, zemědělci neví, řekli dnes novinářům zástupci Agrární komory.

Dožínky patří na jižní Moravě k tradičním akcím. V minulých letech se ale nikdy nekonaly dvoje různé s celokrajským významem. "My jsme dodrželi dohodu z roku 2007, že od tohoto roku budou dožínky pravidelně probíhat na brněnském výstavišti, v centru Jihomoravského kraje. To zázemí nikde jinde nemáme, nevidíme důvodu, proč by se to mělo měnit," uvedl předseda jihomoravské agrární komory Václav Hlaváček.

Doplnil, že komora kraji i letos předložila návrh programu akce, proč se ale hejtmanství rozhodlo pro vlastní slavnost, neví. Přitom nad jednou odbornou částí programu zemědělských dožínek převzal záštitu náměstek hejtmana Milan Venclík.

Experti chtějí v pátek mluvit mimo jiné o zemědělské reformě Evropské unie. Oslavovat se bude až v sobotu. Dožínkový průvod dlouhý asi kilometr se vydá dopoledne z Mendlova náměstí a kolem 12:00 dojde na výstaviště. Tam se kromě výstavy domácích zvířat a vyhlášení nejlepších potravin a výrobců z kraje bude například rožnit i vůl, doplnil Hlaváček.

V kraji se asi hodně urodilo, dožínky se totiž oslaví hned dvakrát
21.8.2008    zpravy.iDNES.cz    str. 0   Zprávy iDNES.cz / Brno
    MF DNES, Zuzana Fojčíková   Veletrhy Brno    

Na jižní Moravě se letos nejspíš urodilo dvakrát tolik obilí, co v jiných letech. Nebo si lze jinak vysvětlit, že dožínky, každoroční celokrajská oslava konce žní, se letos v kraji uskuteční hned dvakrát? Jde to.

Za vším vězí "nedohoda", tedy neschopnost Jihomoravského kraje a agrární komory domluvit se na jednotném místě a termínu. A tak si každý uspořádá vlastní dožínky.

Kraj je naplánoval na poslední srpnový týden do Vyškova. O týden později si svoje oslavy zrežírují zemědělci na brněnském výstavišti.

"Nechápu to. Agrární komoře jsme několikrát vysvětlovali, že pro kraj je nepřípustné, aby měl v jednom termínu dvě velké akce. A v jimi plánovaných dnech už se koná letecká přehlídka CIAF," podivuje se jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. "Doufám, že v příštím roce se nic podobného už opakovat nebude a se zemědělci se domluvíme na jednom termínu," dodal.

Podle předsedy jihomoravské agrární komory Václava Hlaváčka však zemědělci dodržují ujednání z roku 2007.

"Tehdy se řeklo, že se dožínky budou konat na brněnském výstavišti. Je tam nejlepší zázemí pro organizátory, návštěvníky i zvířata, která chceme na dožínkách lidem představit. Brněnský veletržní areál je také nejsnadněji dostupný pro naše zákazníky. Většina je jich z Brna. A kdybychom kývli na dřívější termín, nepřijdou nám rodiny s dětmi, které jsou na prázdninách," vysvětlil Hlaváček.

Podle něj se zemědělci s největší pravděpodobností vydají pouze na ty dožínky, které si pořádají sami. "Pokud si ale kraj chce pořádat dožínky vlastní, my v tom problém nevidíme," dodal.

URL| http://zpravy.idnes.cz/v-kraji-se-asi-hodne-urodilo-dozinky-se-totiz-oslavi-hned-dvakrat-phl-/brno.asp?c=A080821_201608_brno_taj

22.8.2008

24 HODIN V METROPOLI
22.8.2008    Lidové noviny    str. 5   Metropole/Brno
    ČTK   Veletrhy Brno    

Po dvou soutěžích budou i dvoje dožínky
Na jihu Moravy se letos bude sklizeň oslavovat hned dvakrát. Konkurenční dožínky pořádají krajský úřad a Agrární komora. Akce zemědělců se uskuteční 5. a 6. září na výstavišti v Brně, hejtmanství svou akci uspořádá o týden dříve ve Vyškově. Podobně se obě instituce rozešly letos i v soutěžích o nejlepší potraviny.

Konec žní se oslavit musí. Dvakrát
22.8.2008    Mladá fronta DNES    str. 2   Brno
    (zuf)   Veletrhy Brno    

Jižní Morava – Na jižní Moravě se letos nejspíš urodilo dvakrát tolik obilí co v jiných letech. Jak jinak vysvětlit, že dožínky, každoroční celokrajská oslava konce žní, se letos v kraji uskuteční hned dvakrát? Lze to.
        Za vším vězí „nedohoda“, tedy neschopnost Jihomoravského kraje a agrární komory domluvit se na jednotném místě a termínu. A tak si každý uspořádá vlastní dožínky.
        Kraj je naplánoval na poslední srpnový týden do Vyškova. O týden později si svoje oslavy zrežírují zemědělci na brněnském výstavišti.
        „Nechápu to. Agrární komoře jsme několikrát vysvětlovali, že pro kraj je nepřípustné, aby měl v jednom termínu dvě velké akce. A v jimi plánovaných dnech už se koná letecká přehlídka CIAF,“ diví se jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. „Doufám, že v příštím roce se nic podobného už opakovat nebude a se zemědělci se domluvíme na jednom termínu,“ dodal.
Podle předsedy jihomoravské agrární komory Václava Hlaváčka však zemědělci dodržují ujednání z roku 2007. „Tehdy se řeklo, že se dožínky budou konat na brněnském výstavišti. Je tam nejlepší zázemí pro organizátory, návštěvníky i zvířata, která chceme na dožínkách lidem představit. Brněnský veletržní areál je také nejsnadněji dostupný pro naše zákazníky. Většina je jich z Brna. A kdybychom kývli na dřívější termín, nepřijdou nám rodiny s dětmi, které jsou na prázdninách,“ vysvětlil Hlaváček.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – Brno

Konkurenční dožínky
22.8.2008    Metro    str. 4   Brno
        Veletrhy Brno    

Na jihu Moravy se letos bude sklizeň oslavovat hned dvakrát. Konkurenční dožínky pořádají krajský úřad a Agrární komora. Oslava zemědělců se uskuteční 5. a 6. září na brněnském výstavišti, hejtmanství akci chystá o týden dříve ve Vyškově.

Regionální mutace| Metro – jižní Morava

Zemědělci oslaví dožínky první zářijový víkend na výstavišti v Brně
22.8.2008    Brněnský deník    str. 3   Zpravodajství – městské části / seriály
    (kas)   Veletrhy Brno    

Brno/ Oslavit letošní sklizeň mohou lidé spolu s jihomoravskými zemědělci první zářijový víkend na brněnskémvýstavišti. Program dožínek bude dvoudenní. V pátek 5. září se budou konat semináře o zemědělství, problémech malých regionů i klimatických změnách. Zemědělci také na výstavišti představí svou práci. Sobota 6. září už bude patřit pravým oslavám s pěveckými vystoupeními, tancem i jihomoravskými specialitami. „V jedenáct hodin zahájíme oslavy srazem a díkůvzdáním na Mendlově náměstí. Odtud půjdeme průvodem na výstaviště, kde se návštěvníci mohou pobavit a pochutnat si na dobrém jídle a pití,“ představil plány dožínek předseda Regionální agrární komory Jihomoravského kraje Václav Hlaváček.

Region| Jižní Morava
——————————–