KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Vláda schválila Akční plán pro biomasu

26/01/09

Akční plán pro biomasu pro ČR na období 2009 – 2011 schválila vláda na svém zasedání dne 12.1.2009. Zdroj MZe ČR.

 

Akční plán pro biomasu pro ČR na období 2009 – 2011 schválila vláda na svém zasedání dne 12.1.2009. Dokument má pomoci odstranit bariéry na trhu s biomasou a zvýšit její využívání. Cílem je osmiprocentní podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů na tuzemské celkové hrubé spotřebě v roce 2010, daňové úlevy, vytipování optimálních energetických plodin, i ochrana orné půdy.

 V roce 2007 činil v České republice podíl výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů na tuzemské spotřebě elektřiny 4,7%, přičemž realizace výroby elektřiny z biomasy představovala druhý největší podíl. „V  roce 2010 by měl podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů na hrubé domácí spotřebě elektřiny dosáhnout osmi procent. Akční plán má být jedním z  nástrojů, jak splnit povinnosti, ke kterým jsme se zavázali vstupem do Evropské unie,“ uvedl ministr Petr Gandalovič.

Akční plán pro biomasu v ČR si klade za cíl vyhodnotit stávající využívání biomasy a navrhnout způsoby a řešení pro optimalizaci energetického i materiálového využívání biomasy v ČR. Úkolem dokumentu je také nastartovat investice do čistého způsobu získávání energie a umožnit využívání biomasy co nejširším cílovým skupinám. To vše s maximálním ohledem na strukturu průmyslu v ČR, aktuální vývoj v zemědělství, existenci tržních a podpůrných mechanismů, zajištění potravinové bezpečnosti i kvalitu životního prostředí.

Potřeba energie stoupá a s ní se zvyšuje i objem  investic do obnovitelných zdrojů energie. Udržitelné využívání biomasy pro výrobu elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů však neroste žádoucím tempem. Tato skutečnost je obzvláště patrná v oblasti energetického využívání bioplynu a biomasy k přímému spalování, ačkoliv právě tyto zdroje skrývají největší a relativně rychle využitelný potenciál stabilních dodávek energie z obnovitelných zdrojů.

Akční plán pro biomasu by měl přispět k lepší ochraně kvalitní zemědělské (orné) půdy, informovanosti, vzdělávání a statistického zjišťování v oblasti výroby a využití biopaliv. Materiál chce také podpořit zakládání víceletých porostů energetických plodin a rychlerostoucích dřevin či zařazení tuhých biopaliv do nižší sazby DPH apod. Dokument vznikl z dvouleté spolupráce zainteresovaných organizací a odborných pracovišť, formovala ho i veřejná diskuse.

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR, 12.1.2009

Zařazeno v Zemědělství