KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Náklady v zemědělství rostou rychleji než ceny

23/02/09

Náklady v zemědělství rostou rychleji než ceny – údaje Českého statistického úřadu. Zdroj: ČTK

Ceny vstupů do zemědělství loni meziročně rostly v průměru o 10,8 procenta, v posledním čtvrtletí však jejich růst zpomalil. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Ceny, za něž zpracovatelé od zemědělců komodity vykupují, byly ve stejném období meziročně vyšší o 8,8 procenta a rostly tak ve srovnání s náklady na výrobu pomaleji. Tuzemští farmáři na tento podle nich nepříznivý stav upozorňují již delší dobu.
    Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby zemědělci v závěru loňského roku zejména kvůli obavám z ekonomické krize nákupy vstupů odkládali. Pokles poptávky následně způsobil snížení jejich cen.
    Pokles cen vstupů bude podle Veleby v blízké budoucnosti pokračovat. Poptávka ze strany zemědělců se totiž dále sníží, protože farmáři se budou snažit šetřit, odhadl. "Bude to (pokles cen) záležitost prvního pololetí. O tom, jak to bude dál, rozhodnou ceny obilí a sklizeň letošních žní," uvedl Veleba. "Stoprocentně to nastane u hnojiv," dodal.
    I tak Veleba na začátku letoška předpokládá další zvětšování rozdílu mezi náklady a příjmy rolníků. "V prvním čtvrtletí se nůžky rozevřou ještě víc díky pádu cen mléka," uvedl. V Česku jsou v současnosti výkupní ceny po obilí druhé nejdůležitější domácí komodity o třetinu nižší než před rokem a chovatelé odhadují, že na tržbách kvůli tomu přišli přibližně o sedm miliard korun. Podle Veleby farmáři za mléko trží kolem 20 miliard korun ročně.
    Největší růst cen vstupů zaznamenali statistici ve druhém čtvrtletí, kdy dosáhl 15 procent, což bylo o 0,7 procenta více než v prvním kvartálu. Ve třetím čtvrtletí růst mírně zpomalil na 12,2 procenta, v posledních třech měsících zmírnil na 2,5 procenta.
    Nejvýrazněji rostly ceny u hnojiv, zejména u jejich směsí, které ve srovnání s rokem 2007 v průměru podražily o 66,1 procenta. Ceny osiv se meziročně zvýšily o 16 procent, nejvíce podražil ječmen, a to o 34,9 procenta.
    O více než 18 procent více zaplatili zemědělci za krmiva. V této kategorii se na růstu cen podílely zejména krmné směsi, u kterých statistici zaznamenali cenový nárůst 19,9 procenta. Ceny energie a maziv byly ve srovnání s předloňskem vyšší o 10,3 procenta i přesto, že v závěru roku se meziročně snížily.
    Naopak méně než předloni zaplatili zemědělci například za veterinární služby, údržbu a opravu zemědělských budov, za zemědělské stroje a zařízení.
    Šetření ČSÚ nezahrnuje mzdové náklady. Mzdy v zemědělství měly podle kolektivní smlouvy mezi agrárními odbory a podnikateli růst o 7,2 procenta, pro letošní rok se zástupci obou stran dohodli na průměrném růstu tarifů ve výši 3,5 procenta.