KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Podíl včelstev napadených varroázou se snížil o polovinu

16/03/09

Zdroj: ČTK

Podíl včelstev napadených varroázou se snížil o polovinu

Podíl včelstev napadených roztočem způsobujícím nemoc varroázu v tuzemsku od loňského roku klesl téměř o polovinu. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. V loňském a předloňském roce zjistili kontroloři SVS výskyt původce onemocnění u 80 procent včelstev, letos jich bylo škůdcem napadeno 42 procent. Zejména v důsledku varroázy nepřežilo loňskou zimu podle odhadů včelařů zhruba 120.000 včelstev, polovinu z nich se podařilo do konce roku obnovit.
    Podle Dubna se výskyt roztoče Varroa destructor meziročně snížil, protože včelaři na doporučení SVS a Výzkumného ústavu včelařského aplikovali zimní a předjarní ošetření. "Lze tedy očekávat, pokud jde o varroázu, že letos bude dobrý rok," uvedl Duben. Včelaři by podle něj nicméně měli věnovat zvýšenou pozornost výskytu choroby i po zbytek roku.
    Včelaři loni na podzim zazimovali 461.000 včelstev, což bylo přibližně o 60.000 méně ve srovnání s rokem 2007. Tuzemská produkce medu loni klesla meziročně o 28 procent na 6078 tun a byla nejnižšího od roku 2002. Nižší výnos byl podle tajemníka Českého svazu včelařů (ČSV) Miloslava Peroutky způsoben úbytkem včelstev během loňské zimy a pro chov včel nepříznivým počasím.
    V Česku chovatelů včel každoročně ubývá, loni jich bylo něco přes 47.000, zhruba o 1800 méně než v roce 2007. Věkový průměr včelařů je totiž vysoký a generační výměna je nedostatečná. Členy ČSV je více než 95 procent tuzemských včelařů.

Zařazeno v Zemědělství