KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Výplata přímých plateb začne letos už v říjnu

13/07/09

Výplata přímých plateb začne letos již v říjnu Přímé platby se letos dostanou k zemědělcům dříve než v předchozích letech. Letos budou zahájeny již v půlce října, nikoli na začátku prosince jako v předchozích letech. Platba bude rozdělena do dvou částí, v první fázi sedmdesát procent z nárokované částky, zbylých 30 procent jim bude doplaceno […]

Výplata přímých plateb začne letos již v říjnu

Přímé platby se letos dostanou k zemědělcům dříve než v předchozích letech. Letos budou zahájeny již v půlce října, nikoli na začátku prosince jako v předchozích letech. Platba bude rozdělena do dvou částí, v první fázi sedmdesát procent z nárokované částky, zbylých 30 procent jim bude doplaceno v řádném termínu v prosinci. Informoval o tom Státní zemědělský intervenční fond.
Dřívější vyplacení záloh na farmářské dotace umožnila unijním státům koncem května Evropská komise, aby zmírnila dopady hospodářské krize na rolníky.
Z unijních prostředků by v rámci přímých plateb mělo do českého zemědělství letos směřovat v přepočtu zhruba 13,5 miliardy korun.
Zemědělci ze zemí, které vstoupily do Evropské unie po roce 2004, pobírají na přímých platbách a dalších dotacích stále méně peněz než zemědělci ze starých členských zemí. Přesto je díky dotacím, mezi něž patří také peníze z Programu rozvoje venkova a další prostředky ze státního rozpočtu, české zemědělství od vstupu do Evropské unie v zisku.