KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Prodej čerstvého kravského mléka na Blanensku

19/04/10

Automaty na prodej plnohodnotného kravského čerstvého mléka na Blanensku Součást projektu na vytvoření sítě prodejních automatů za finanční podpory Jihomoravského kraje.   Vzhledem k dlouhodobě trvající krizové situaci s odbytem mléka se zemědělci na Blanensku začali zajímat o samoobslužné automaty na prodej mléka. Snaží se tak alespoň částečně řešit nízkou výkupní cenu mléka v mlékárnách, která […]

Automaty na prodej plnohodnotného kravského čerstvého mléka na Blanensku
Součást projektu na vytvoření sítě prodejních automatů za finanční podpory Jihomoravského kraje.
 
Vzhledem k dlouhodobě trvající krizové situaci s odbytem mléka se zemědělci na Blanensku začali zajímat o samoobslužné automaty na prodej mléka. Snaží se tak alespoň částečně řešit nízkou výkupní cenu mléka v mlékárnách, která ani zdaleka nepokryje náklady na výrobu mléka. Ztrátová výroba by je donutila rušit stáda dojných krav, což by mělo za následek i propouštění zaměstnanců, a to je zvláště na vesnici velký problém. V neposlední řadě chtějí přiblížit své výrobky přímo spotřebiteli.
Mléko je kvalitní, česká, zdravá potravina. Pochází z kontrolovaných chovů, z mléka se pravidelně odebírají vzorky, které jsou podrobeny kontrole v laboratoři.
Automaty na mléko se nachází v dobře přístupných místech a jsou v provozu 24 hodin denně. Automat má dvě části. V první lze zakoupit plastovou nebo skleněnou láhev na mléko, v druhé si natočíte čerstvé mléko v průměru za 15,- Kč za litr nebo 10,- Kč za půllitru.
Mléko je syrové a na automatu je viditelně umístěno upozornění, že se má tepelně upravit.
Obsahuje kolem 4% tuku a dá se použít k výrobě jogurtu, kefíru nebo tvarohu.
V současné době jsou na okrese Blansko v provozu 4 automaty. První byl otevřen zemědělskou společností LEDEKO Letovice na ulici Českobratrská u supermarketu Albert v Letovicích. Dva automaty podniku ZEPO Bořitov jsou přímo v Blansku na ulicích Rožmitálova a Nádražní, také u supermarketů Albert. V Boskovicích opět u Alberta připravuje další automat podnik VSP Group Olešnice a společnost CORPO Olešnice provozuje automat v Poličce.
O mléčné automaty je mezi lidmi velký zájem, každý den se prodá několik stovek litrů mléka.
 
Přidáváme jednoduchý návod na výrobu jogurtu: 
1 litr čerstvého mléka převaříme, přidáme 2 polévkové lžíce cukru, necháme zchladnout na 40° C a přimícháme 1 bílý jogurt (např. Activia). Slijeme do skleniček, zavíčkujeme, zabalíme do deky a necháme pozvolna chladnout 10 – 12 hodin. Potom vybalíme a necháme 8 hodin odležet.
Uložíme do ledničky a můžeme konzumovat.
 
 
Ing. Marcela Pokorná
Okresní agrární komora Blansko
 
 
 

Zařazeno v Aktuality z regionu