KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Portál farmáře – vysvětlení změn a funkcí

14/06/10

Upozornění uživatelům "Portálu farmáře" na některé změny  a vysvětlení funkcí.

Použití nových verzí OpenOffice v EPH – Portál farmáře

Upozorňujeme uživatele EPH, kteří používají k otevírání tiskových sestav OpenOffice, že ve verzi 3.2 z důvodu určité nekompatibility s předchozími verzemi nejdou otevřít tabulkové sestavy. Doporučujeme do odstranění nedostatku OpenOffice používat verzi 3.1.1. Bližší informace jsou uvedeny v detailu novinky. Dále byla v aplikaci EPH doplněna funkce rychlé kopie aplikace/pastvy na jinou parcelu či areál.

Problém s otevíráním tiskových sestav do OpenOffice nastal až s uvedením verze OpenOffice 3.2. na trh. Verze 3.1.1. je v pořádku a odkaz na její stažení je uveden níže. OpenOffice je produkt typu free ware a sledujeme na jejich diskusním fóru, že problém už byl autory eskalován. Proto lze očekávat, že problém bude z jejich strany řešen. Zatím proto používejte verzi 3.1.1. – odkaz ke stažení naleznete zde.

Vysvětlení k funkci Požadavky na změnu ve stájovém registru

Na základě četných dotazů chovatelů uvádíme vysvětlení k nové funkci Požadavky na změnu ve stájovém registru zvířat, respektive ke změnám indikovaným pod odkazem Počet nevyřízených požadavků. Detailní informace zjistíte proklikem na nadpis novinky.

Funkcionalita porovnávání rozdílů kmenových dat zvířat mezi stájovým registrem a ústřední evidencí byla zavedena s cílem udržovat data ve stájovém registru aktuální vůči ústřední evidenci a současně usnadnit chovatelům práci (např. se zápisem plemene narozených zvířat).

Synchronizace mezi stájovým registrem a ústřední evidncí se provádí kontrolou těchto kmenových dat zvířete: plemeno zvířete, otec zvířete (Linie-Registr), datum narození, ušní známka matky. Zjištěné rozdíly jsou uvedené na záložce "Požadavky na změnu". Opravu lze uskutečnit jednotlivě pro konkrétní zvíře nebo hromadně pro všechny. Identifikace rozdílu je uvedená ve sloupci Detail.

K rozdílům může dojít z různých příčin např. tak, že chovatel, který neimportoval zvíře, opíše chybně datum narození z průvodního listu, nebo u narozeného zvířete nevyplní otce zvířete popřípadě neopraví kmenové údaje u zvířete, ke kterému je hlášeno doplnění původu. Rovněž ke rozdílům může dojít, pokud u zvířete došlo k opravě nahlášeného pohlaví anebo zvíře bylo dodatečně dohlášeno do ÚE kódem pohybu 27 nebo 28 (pouze pro skot). Takové rozdíly ve stájovém registru mohou nastat, i když chovatel nedostal "chybník" z ústřední evidence např. plemeno zvířete se doplní z plemenářské databáze před vytištěním PLS.

V případě nejasností se neváhejte obrátit na helpdesk@mze.cz.

Zdroj: MZe

Zařazeno v Zemědělství