KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Rada Jihomoravského kraje protestuje proti záměru zavést daň z vína

02/02/12

Rada Jihomoravského kraje na své schůzi dne 2. února 2012 projednala protest proti záměru ministerstva financí zavést daň z vína.

Rada Jihomoravského kraje protestuje proti záměru zavést daň z vína

Rada Jihomoravského kraje na své schůzi dne 2. února 2012 projednala protest proti záměru ministerstva financí zavést daň z vína.

Na společné tiskové konferenci s představiteli vinařských a vinohradnických organizací o tom v Brně informoval hejtman Michal Hašek.

„Rada Jihomoravského kraje zásadně nesouhlasí se zveřejněným záměrem Ministerstva financí ČR zavést spotřební daň z vína. Takový krok by vážně poškodil celý sektor vinařství a vinohradnictví v ČR, zejména v Jihomoravském kraji a to v okresech již nyní strukturálně postižených hospodářskou krizí. Kromě toho by negativní důsledky tohoto opatření dopadly i na navazující obory, zejména v cestovním ruchu,“ praví se mj. v usnesení krajské rady.

Rada Jihomoravského kraje takto plně podpořila stanoviska zájmových a profesních organizací vinařů a vinohradníků, kteří proti zavedení spotřební daně z vína protestují. „Argumenty proti jsou jasné. Nedělá to žádný vyspělý stát v Evropě, který skutečně podporuje svoje vinaře a vinohradníky. Máme u nás 19 tisíc vinohradníků, tisíc vinařů, stovky lidí jsou zaměstnány ve firmách, které bezprostředně participují na pěstování hroznů a výrobě vína. Jsou zde navazující obory jako gastronomie, turistika a cestovní ruch. Zavedení daně z vína by znamenalo vážné poškození celého tohoto sektoru, část by se dokonce přesunula do zóny šedé ekonomiky. Ani pro stát by očekávaný výnos této daně nebyl nijak veliký. A vinaři a vinohradníci by navíc byli zatíženi novou administrativou,“ řekl k návrhu ministerstva financí hejtman Michal Hašek.

Jak následně dodal, jsou obavy, že podobné opatření by fakticky vedlo k poklesu domácí produkce vína a také k poklesu zájmu spotřebitelů o moravská a česká vína. Protest Rady JMK proti navrhované dani poputuje oficiální cestou předsedovi vlády a také příslušným ministerstvům.

 

Zdroj: www.kraj-jihomoravsky.cz