KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Vedení Jihomoravského kraje se kvůli návrhu na zavedení spotřební daně na víno obrací na starosty obcí jižní Moravy

13/04/12

Zdroj: http://www.kr-jihomoravsky.cz/Default.aspx?ID=183017&TypeID=2

Vedení kraje se kvůli návrhu na zavedení spotřební daně na víno obrací na starosty obcí jižní Moravy

Rada Jihomoravského kraje na svém jednání 13. dubna 2012 vyslovila zásadní nesouhlas s návrhem Vlády ČR na zavedení spotřební daně na tzv. tiché víno.

Rada zároveň vzala na vědomí zahájení petiční akce proti tomuto návrhu a schválila text dopisu hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška a náměstka hejtmana Jihomoravského kraje Stanislava Juránka k návrhu Vlády ČR na zavedení spotřební daně na tzv. tiché víno, adresovaný starostkám a starostům obcí a měst v Jihomoravském kraji.

Jak tito představitelé Jihomoravského kraje v dopise uvádějí, zavedení uvedené daně by vážně poškodilo vinařství a vinohradnictví v České republice, zejména však na jižní Moravě, a její negativní důsledky by postihly i jiné oblasti včetně cestovního ruchu. Hejtman Michal Hašek a náměstek hejtmana Stanislav Juránek se proto obracejí na představitele měst a obcí na jižní Moravě s žádostí o vystavení petice proti tomuto návrhu na městských či obecních úřadech, případně o umístění odkazu na petici na webových stránkách. „Jsme přesvědčeni, že je v našem společném zájmu, abychom zastavili plán vlády, který by měl devastující dopad na podnikání a život obyvatel jižní Moravy,“ zdůrazňují v dopise.

Petice a petiční arch proti zavedení daně na tiché víno ke stažení zde:

 

Petice (pdf, 68,58 kB)

Petiční arch (pdf, 85,34 kB)

 Petici je možno podepsat také ve vstupním vestibulu sídla Krajského úřadu Jihomoravského kraje (Žerotínovo nám. 3/5, Brno).