KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Zahájení 45. ročníku Valtických vinných trhů

11/05/12

Zdroj: http://www.kr-jihomoravsky.cz/Default.aspx?ID=184634&TypeID=2

Hejtman Michal Hašek se zúčastnil zahájení 45. ročníku Valtických vinných trhů

Hejtman Michal Hašek se v pátek 11. května 2012 zúčastnil zahájení 45. ročníku Valtických vinných trhů. Zástupcům a.s. Vinné sklepy Valtice předal „Pohár hejtmana Jihomoravského kraje“ za nejvýše oceněné víno od výrobce z Jihomoravského kraje za Frankovku 2009, výběr z hroznů.

Na letošní ročník Valtických vinných trhů přivezlo svá vína 150 vinařských firem a obchodních společností. Vinaři zaplnili Španělskou konírnu valtického zámku 984 vzorky vín, což je o 150 vzorků více než v roce minulém. Během akce je možné připojit podpis k petici proti vládnímu návrhu na spotřební daň z tichého vína. Hejtman Hašek vyjádřil přesvědčení, že podpisy pod petici přispějí k tomu, aby byl nesmyslný záměr Nečasovy vlády, který je pro spoustu vinařů likvidační, smeten se stolu.

Šampiony 45. ročníku Valtických vinných trhů se v jednotlivých kategoriích stala tato vína: Šampion bílých vín: Sauvignon, pozdní sběr, ročník 2011, výrobce MORAVÍNO Valtice s.r.o.; Šampion červených vín: Rulandské modré, moravské zemské víno, ročník 2011, Znovín Znojmo, a.s.; a Šampion zahraničních vín: Pinot blanc premium Qv, ročník 2011, od rakouského vinaře Rudi Woditschky.