KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Jitrocel – pomáhá přestat s kouřením a mnohé další

02/07/12
Ing. Eva Chromečková

Jitrocel – Plantago spp.

Jitrocel – pomáhá přestat s kouřením a mnohé další

 

 

Jitrocele (Plantago spp.) je možné najít na celém světě. V České republice rostou běžně na loukách, polích, rumištích, kolem cest a v příkopech. Rod jitrocel obsahuje asi 200 druhů, ze kterých nejznámějším zástupcem je jitrocel kopinatý P. lanceolata. Dalším druhem je jitrocel větší – P. major. Další česká jména jsou ranocél, skorocél, celník, babka, muší ocas, babí ucho, psí jazyk, beraní jazyk.

Jak naši předkové používali jitrocel?

Jitrocel je tradičně používán na problémy kůže jako vředy, modřiny, vyrážky, spáleniny a na drobná poranění. Rostlina je také známa pro své hemostatické účinky, protože pomáhá zastavit krvácení. Taniny z listů mohou být použity na zpevnění pokožky, proto si je lidé dávali do bot před dlouhými cestami. Zajímavá je zkušenost z dřívějších dob, kdy se na ránu nejprve přikládaly listy jitrocele většího, který desinfikoval a „vytahoval“ hnis, pak se teprve přikládal jitrocel kopinatý, který rány zaceloval.

Jak jitrocel používat a skladovat?

Většinou se sbírají rostliny rostoucí ve volné přírodě. Užívanou částí je listová růžice, která by měla být sbírána od května do srpna. Důležité je nesbírat jitrocele v okolí cest a ve znečištěných oblastech! Nasbírané listy by měly být sušeny rychle a na dobře větraném místě, dobře rozloženy a vše musí být navíc děláno s opatrností, protože listy jitrocele jsou náchylné na poškození, po kterém listy změní svoji barvu ze zelené na hnědou. V České republice se jitrocel kopinatý pěstoval. Další částí využívanou v terapii je semeno.

Na co jsou jitrocele dobré?

Hlavní aktivní složkou je glykosid aucubin. Dalšími složkami jsou slizy, vitamin C, taniny, kyselina citronová a enzymy. Plantago lanceolata je užíván jako baktericid a protizánětlivý prostředek. Extrakt z listů smíchaný se studenou vodou může být použit k rychlejší léčbě ran, oděrek, hmyzího štípnutí nebo menších popálenin. Extrakt pomáhá také při odkašlávání a při zánětech dýchacího ústrojí, při kterých by měl být užíván ve formě čaje, sirupu, pastilek proti kašli. Díky jeho jemné chuti je často podáván i dětem. Méně častěji je používán pro své projímavé účinky nebo proti hemeroidům. Čerstvá šťáva z listů se používá při vředové chorobě žaludku a dvanácterníku. Jako antibiotikum lze využít při vředové chorobě tlustého střeva, i při Crohnově nemoci. V těhotenství a v době kojení by jitrocel neměl být užíván vnitřně ve velkých dávkách. Droga nemá toxické účinky a nehrozí předávkování, je vhodná k dlouhodobému podávání.

Semeno jitrocele snižuje hladinu krevního cukru, pomáhá při léčbě žaludku a jater, mírně stimuluje krvetvorbu účinně upravuje peristaltiku tlustého střeva při zácpě.

Jitrocele mohou být také konzumovány ve formě salátů nebo přidány do polévek a pečených pokrmů.

V homeopatické praxi se používá j. větší, v alopatii se využívá jitrocele kopinatého. Jitrocel můžeme kombinovat s mnoha jinými rostlinami jako mateřídouška, dobromysl, proskurník, pelyněk, kmín, fenykl, list podbělu, zemědým, vlaštovičník, lékořice.

Kuřákům může jitrocelový čaj pomoci přestat kouřit.

V jaké formě se jitrocel užívá?

K přípravě výluhu z jitrocele přelijeme dvě lžičky litů jitrocele (asi 3 gramy) 150 ml vody. Necháme 10 minut vyluhovat. Tekutinu slijeme a poté užíváme v malém množství (3-6 g/den).

Jitrocelovou šťávu připravíme z jednoho kilogramu omytých čerstvých listů, umeleme je v masovém mlýnku, přidáme 1 litr vody, 1 kg cukru a 0,5 kg medu. Na velmi mírném ohni vaříme 10 minut, až šťáva zhoustne a po vychlazení se naplní do sklenic. Používáme při kašli, na pročištění krve, při nachlazení.

Závěrečné informace:

Tyto informace jsou poskytnuty Ústavem léčivých a aromatických rostlin Zahradnické fakulty Korvinovy univerzity v Budapešti (Departement of Medicinal and Aromatic Plants, Faculty of Horticultural Sciences, Corvinus University of Budapest). Údaje vykazují vysoký vědecký standard a byly připraveny ve spolupráci s tímto Ústavem.

Sběr těchto informací a zázemí výzkumu je součástí projektu Traditional and Wild.

Tento projekt je součástí programů CENTRAL EUROPE Programme spolufinancovaných Evropským fondem pro regionální rozvoj.

Překlad: Ing. Veronika Gežová

Revize české verze: Ing. Gabriela Růžičková, Ph.D.

Zařazeno v Semináře