KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Oranžovou stuhu 2012 získala obec Rudka z Jihomoravského kraje

02/10/12

Oranžovou stuhu 2012 získala obec Rudka z Jihomoravského kraje 24.9.2012 – V Senátu Parlamentu ČR v Praze byly dnes vyhlášeny výsledky soutěže Oranžová stuha 2012 v rámci Vesnice roku. Ocenění Oranžová stuha ČR 2012 získala obec Rudka ležící na úpatí Českomoravské vrchoviny. Na druhém místě skončila obec Petrovice ze Středočeského kraje, třetí je obec Sovětice […]

Oranžovou stuhu 2012 získala obec Rudka z Jihomoravského kraje

24.9.2012 – V Senátu Parlamentu ČR v Praze byly dnes vyhlášeny výsledky soutěže Oranžová stuha 2012 v rámci Vesnice roku. Ocenění Oranžová stuha ČR 2012 získala obec Rudka ležící na úpatí Českomoravské vrchoviny. Na druhém místě skončila obec Petrovice ze Středočeského kraje, třetí je obec Sovětice z Královéhradeckého kraje.

„Ministerstvo zemědělství je jedním z vyhlašovatelů soutěže Vesnice roku, v rámci které udělujeme ocenění Oranžová stuha za vytváření podmínek pro plnohodnotný život na venkově ve spolupráci místní samosprávy a zemědělských subjektů. Rozvoj venkova je jednou z důležitých priorit Ministerstva,“ říká ministr zemědělství Petr Bendl.

Ocenění Oranžová stuha uděluje Ministerstvo již po šesté. Letošního ročníku se zúčastnilo 278 obcí. Soutěží se na dvou úrovních, nejprve na krajské, poté na celostátní. Třináct obcí, které uspěly v krajských kolech a dostaly se do celostátního, získalo šek do výše 600 tisíc korun. V letošním roce jde o město Abertamy (Karlovarský kraj) a obce Bolešiny (Plzeňský kraj), Bořice (Pardubický kraj), Kučeř (Jihočeský kraj)Mnetěš (Ústecký kraj), Otice (Moravskoslezský kraj), Petrovice (Středočeský kraj), Pitín (Zlínský kraj), Rozsochatec (kraj Vysočina), Rudka (Jihomoravský kraj), Skalka (Olomoucký kraj), Sovětice (Královehradecký kraj), Všelibice (Liberecký kraj). Ocenění převzali zástupci obcí. Celorepublikový vítěz, obec Rudka, obdržel šek do výše 800 tisíc korun, převzala ho starostka Marie Jirglová.

S vítěznou obcí spolupracují Zemědělská společnost Devět křížů, a. s. a soukromá farma Blažek, které v průběhu posuzování celostátního kola navštívila hodnotitelská komise. Kromě toho, že zaměstnávají místní obyvatele, pomáhají rovněž při údržbě cest a veřejného prostranství a zapojují se do společenského dění. S obcí spolupracují také drobní zemědělci. Je zde řada spolků, včetně včelařů a myslivců. Obec si zachovává venkovský ráz, dodržuje tradice a má pestrý společenský život.

Na druhém místě skončila obec Petrovice ze Středočeského kraje, která spolupracuje se Zemědělským družstvem Krásná Hora a.s. Obec také umožnila rybáři Jakubu Vágnerovi začít budovat unikátní rybářský revír, který bude sloužit ke sportovnímu rybolovu a podpoří i cestovní ruch. Obec Sovětice z Královéhradeckého kraje zaujala třetí místo. Byla oceněna spolupráce s místními zemědělskými subjekty, zejména se Zemědělskou akciovou společností Mžany.

Slavnostní akce proběhla společně s vyhlašováním vítěze Zelené stuhy roku 2012. První místo a poukaz na dotaci v hodnotě 700 tisíc korun získala obec Dolní Břežany ze Středočeského kraje. Druhé místo a poukaz na 400 tisíc korun připadlo obci Machová ze Zlínského kraje a trofej spolu s poukazem na 400 tisíc korun za třetí místo získala obec Kestřany z Jihočeského kraje.

zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR »