KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Má tato země ještě šanci?

16/01/13

Jan Veleba prezident AKČR a nezávislý senátor

Má tato země ještě šanci?

Vstoupili jsme do nového roku 2013 a mnoho občanů na Nový rok netrpělivě očekávalo vystoupení prezidenta republiky. Celkem oprávněně, neboť to byl poslední novoroční projev Václava Klause v roli prezidenta. Dokonce se přijímaly sázky, jestli prezident nakonec na rozloučenou nezazpívá. A ejhle, on zazpíval, ale trochu jinak, než jsme všichni čekali. Vyhlásil, prý omezenou, amnestii. Ani bych panu prezidentovi tolik nevyčítal, že udělal přesně to, co kritizoval u svého předchůdce Václava Havla.

Nemohu se ale zbavit dojmu, že amnestie odsouzených pro méně závažné trestné činy je v tomto případě jenom zástěrkou sloužící k tomu, aby nebyly souzeny zločinné kauzy ze zlatých tunelářských let devadesátých.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová vyjmenovala takovýchto kauz třináct. Jde v nich o mnoho zpronevěřených miliard korun, o tisíce podvedených lidí, o zločinná spolčení a likvidace desítek nevinných firem (soudce Berka). Jinými slovy, prezident České republiky Václav Klaus omilostnil zločince. Tím také znehodnotil svoje dlouholeté prezidentství a obávám se, že tím také vzal poslední zbytky iluzí těm, kteří ještě věřili, že Václav Klaus je politik, kterému jde o Českou republiku. Přiznám se, že mezi ně jsem patřil i já. A přiznám se také, že tento krok prezidenta je pro mravní stav této země devastující a je na místě otázka, zda ještě máme šanci. Obávám se, že s těmito politiky nikoliv.

Jan Veleba
prezident AKČR a nezávislý senátor

Zařazeno v Zemědělství