KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Rada Vinařského fondu jednala

31/05/13

Rada Vinařského fondu jednala V prostorách brněnského sídla krajského úřadu se ve středu 29. května 2013 sešla Rada Vinařského fondu. Jednání se jako předseda fondu zúčastnil jihomoravský hejtman Michal Hašek. Vinařský fond vznikl v roce 2002. Mezi jeho současné úkoly patří podpora marketingu vína, rozvoj vinařské turistiky a informování veřejnosti o vinohradnictví a vinařství. Vinařský […]

Rada Vinařského fondu jednala

V prostorách brněnského sídla krajského úřadu se ve středu 29. května 2013 sešla Rada Vinařského fondu. Jednání se jako předseda fondu zúčastnil jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Vinařský fond vznikl v roce 2002. Mezi jeho současné úkoly patří podpora marketingu vína, rozvoj vinařské turistiky a informování veřejnosti o vinohradnictví a vinařství. Vinařský fond pracuje na obdobné bázi jako organizace v ostatních vinařských zemích Evropy a napomáhá zvyšování povědomí české veřejnosti o domácích vínech – například akce „Svatomartinské víno“ se stalo projektem marketingově nadmíru úspěšným, což dokládá jak jeho zvyšující se obliba mezi spotřebiteli, tak rostoucí počet vinařských subjektů, které Svatomartinská vína vyrábějí Velmi úspěšným projektem je také podpora tuzemských růžových vín – jejich prodej u nás díky tomu vzrostl až o 22 %.

Nedílnou součástí činnosti Vinařského fondu je také podpora tzv. vinařské turistiky. Fond v této oblasti spolupracuje s Národním vinařským centrem – vydává informační materiály, pracuje na certifikaci zařízení pro vinařskou turistiku, podporuje pořádání akcí typu „Otevřené sklepy“ nebo „zarážání hory“ či místní košty a ochutnávky. Během posledních 5 let se v Jihomoravském kraji počet podobných akcí zdvojnásobil.

foto JMKfoto JMKfoto JMK