KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Lesy ČR obnovily jírovcovou alej Hluboká cesta v obci Čejč na Hodonínsku

28/11/13

Lesy ČR obnovily jírovcovou alej Hluboká cesta v obci Čejč na Hodonínsku 26. listopadu 2013 – Lesy České republiky, s. p., dokončily za více než 200 tisíc korun obnovu jírovcové aleje nesoucí název Hluboká cesta, která se nachází v obci Čejč na Hodonínsku v Jihomoravském kraji. Kromě Lesů ČR se na financování podílela také Evropská […]

Lesy ČR obnovily jírovcovou alej Hluboká cesta v obci Čejč na Hodonínsku

26. listopadu 2013 – Lesy České republiky, s. p., dokončily za více než 200 tisíc korun obnovu jírovcové aleje nesoucí název Hluboká cesta, která se nachází v obci Čejč na Hodonínsku v Jihomoravském kraji. Kromě Lesů ČR se na financování podílela také Evropská unie prostřednictvím Státního fondu životního prostředí, konkrétně z Operačního programu Životní prostředí.

Stromy v aleji byly odborně ošetřeny a místa s chybějící výsadbou následně doplněny o nové sazenice jírovců. Alej Hluboká cesta navazuje na zastavěné území obce a její celková délka je 370 metrů.

Místo získalo díky vloženým finančním prostředkům novou podobu. Lesy ČR zvelebená jírovcová alej přispívá k většímu zastoupení zeleně v obci Čejč a nabízí místním občanům místo pro odpočinek a relaxaci.
Jírovec maďal neboli kaštan je strom s kulovitým až široce vejčitým tvarem koruny. Pěstuje se jako okrasná dřevina nebo i v lesích. Plody se přikrmuje zvěř. Kvete v květnu a červnu v bohatých vzpřímených latách (bíle s červenými tečkami). Roste na okrajích listnatých lesů, v parcích a alejích. Strom má kůru v mládí tmavošedou a hladkou, později se mu loupe v temných černohnědých a černošedých šupinách.

KONTAKT:

Zbyněk Boublík, tiskový mluvčí Lesů ČR

Doplňující informace:

▪ Na projekt s názvem „Obnova jírovcové aleje Hluboká cesta“ se Lesům České republiky podařilo získat finanční podporu z Evropské unie ve výši 178 756 Kč (ERDF 168 825 Kč, SFŽP 9931 Kč) , konkrétně z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí, oblast podpory 6.3 Obnova krajinných struktur. Celkové výdaje projektu byly 198 618 Kč bez DPH.

zdroj: Lesy České republiky, s.p. »