KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Sušárna rostlinného materiálu v Lednici

01/11/13
Ing. Eva Chromečková

Mendelova univerzita v Brně uvedla do provozu sušárnu rostlinného materiálu.

Mendelova univerzita v Brně uvedla do provozu elektrickou sušárnu rostlinného material.

Projekt Traditional and wild – tradiční využívání planých rostlin vstoupil do poslední fáze řešení. Jako investice spolufinancovaná univerzitou byla v červnu nainstalována v Lednici elektrická sušárna rostlinného materiálu. Sušárna je umístěna v bývalém středisku ovocnictví, na pracovišti Školního zemědělského podniku. Jde o komorovou sušárnu s rekuperační jednotkou, umožňující sušení při nižších teplotách. Sušení probíhá aktivním oběhem předehřátého vzduchu a odtahem nasyceného vzduchu ze sušárny. Sušený materiál je umístěn na sítech s dřevěnými rámy a polypropylenovou síťovinou.

 

Jedna vsádka zahrnuje cca 150 – 200 kg ovoce, nosnost jednoho síta je cca 3 kg. Co se týče natí, listů a květů, množství je nižší a vrstva musí být cca 10 cm. Doba sušení je závislá na druhu rostlinného materiálu. Podle prvních výsledků se náklady při současných cenách elektrické energie mohou pohybovat u ovoce cca 10 Kč na 1 kg čerstvého ovoce.

 

Zařízení bude sloužit zájemcům pro sušení ovoce, hub, bylin a studentům pro výukové a výzkumné účely. Sušárnu provozujeme společně s obcí Lednice, která zajišťuje obsluhu a kontakt na osoby a zájemce z řad ohrožených skupin obyvatel. Nyní provádíme zkoušky sušících programů na jednotlivé druhy, na podzim pak budeme pořádat výukový workshop přímo u sušárny. Cílem je vyvinout programy pro jednotlivé druhy rostlin. Všichni zájemci jsou srdečně zváni, v případě zájmu o sušení kontaktujte manažerku projektu. Vzhledem k minimální hmotnosti vsádky cca 100 – 200 kg ovoce nebo natě, prosíme, abyste se domlouvali mezi sebou a dodávali jeden druh na plnou vsádku. Při poloprázdné sušárně není efekt sušení dostatečný a roste spotřeba elektřiny. Energie jsou do dubna 2014 hrazeny z projektu. Sledujte naše stránky www.traditionalandwild.eu/cz   a jsme také na Facebooku.

Vsádka meduňky do sušárny v Lednici (J. Vábková)

Ing. Gabriela Růžičková, Ph.D.

gabriela.ruzickova@mendelu.cz,

tel.: +420 777 602 527

Zařazeno v O projektu