KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Divizna sápovitá – léčí i nepolevující kašel

24/01/14
Ing. Eva Chromečková

Divizna sápovitá (Verbascum phlomoides)

 

 

Divizna sápovitá: léčí i nepolevující kašel

Divizna sápovitá (Verbascum phlomoides), půvabná a štíhlá rostlina se zlatě-žlutými květy rostoucí často podél cest, je léčivá rostlina známá již od středověku. Odnedávna byla užívána proti kašli, horečce, průjmu a bolestech břicha, při kožních absceses, lišejích a zraněních, bradavicích, hemeroidech a proti vypadávání vlasů. Její neohebný, vzpřímený stonek ponořený do loje nebo pryskyřice sloužil také jako pochodeň, s čímž se také pojí její název divizna – zňat, vznítit se, pálit.

 

Na co je divizna dobrá?

Nejvíce ceněnou částí rostliny jsou květy, přesněji zářivě žluté květní koruny, které jsou sbírány bez kalichu, odtržením od květního lůžka. Květní koruny obsahují slizy (3 -8 %), saponiny, flavonoidy (1-4 %) a karotenoidy (např. krocetin), které květům propůjčují krásnou žlutou barvu.

Droga se používá jako expektorans, tlumící lék proti kašli, při kataru horních cest dýchacích a jako přostředek podporující pocení. Často je tedy používána při léčbě nachlazení, kašle, zánětu hrtanu, nosohltanu a horních cest dýchacích. Slizy z okvětních lístků pokrývají oteklé, podrážděné a zanícené sliznice v hrdle. Společně s vodou vytvoří ochrannou vrstvu, která sliznice chrání před vnějším podrážděním. Expektorace je podporována saponiny. Kromě toho, flavonoidy zmírňují zánět průdušek.

Nálev a dekokce z květů divizny mají antivirotické účinky (např. proti chřipkovému viru A a B) a slabší antibakteriální účinky. Dekokce dokáže zmírnit také symptomy alergické senné rýmy. V lidovém léčitelství je užívána také při zánětu středního ucha a při ušních ekzémech.

Rostlina je známá i ve veterinární medicíně, protože dokáže ulevit od kataru horních cest dýchacích u drobných zvířat.

Do dnešních šamponů pro blond vlasy jsou často přidávány složky z divizny.

Nicméně, nejen květy, ale i listy obsahují cenné účinné látky. V evropské medicíně jsou její listy využívány jen zřídka, ale domorodí severoameričtí indiáni rolují listy do cigaretových ruliček a používají při bronchitidě a astmatu. V lidovém léčitelství je dekokce z listů doporučována zevně na obklady proti alergickým kožním onemocněním, podráždění kůže, na bradavice a podobné obtíže.

Jak připravit diviznový čaj?

Při přípravě čaje se hrst sušených květů přelije 2 decilitry horké vody. Díky tomu, že divizna nemá charakteristickou chuť, je možné ji také přidat do jakéhokoli oblíbeného čaje. Slizy jsou citlivé na vysoké teploty, proto se nedoporučuje při přípravě používat příliš horkou vodu. Květy se luhují 15-20 minut a poté scedí.

 

Kde, kdy a jak sbírat?

Divizna roste ve volné přírodě a lze ji také pěstovat v zahradách. V přírodě se vyskytuje většinou v řídkých dubových lesích, na pastvinách a v suchých plevelných společenstvech. Je to rostlina chudých písčitých půd. Divizna je náročná na světlo a tolerantní k suchu. Další příbuzné, volně rostoucí druhy lze sbírat také (např. divizna malokvětá, divizna velkokvětá, divizna ozdobná), pouze druhy s fialovými květy, fialovými tyčinkami nebo s příliš malými květy (např. divizna brunátná) se nesbírají. Divizna sápovitá je jednoletá nebo dvouletá rostlina s listovou růžicí, ze které první nebo druhý rok vegetačního cyklu vyroste 1-2 metry vysoký stonek s květy. Kvete nepřetržitě od června do srpna. Celá rostlina je plstnatě chlupatá.

Květy by měly být sbírány postupně v den jejich rozkvětu, za suchého počasí, co nejdříve ráno po oschnutí rosy, protože po poledni uvadají. Sbírají se ručně, a to jen okvětní lísty s tyčinkami (kalich je bezcenný!). Čerstvě posbírané květy jsou velice náchylné k hnědnutí. Je nutné je usušit co nejrychleji, rozložené ve slabé vrstvě, na dobře větraném místě. Květy divizny je možné sušit i na přímém slunci.

Pozor je třeba dát na malé chloupky, které je možné nalézt na všech částech rostliny. Mohou u citlivých osob způsobit svědění nebo kašel!

Tradice, přesvědčení a pověry

Podle lidové tradice rostlina divizny posvěcená na svátek Nanebevzetí Panny Marie (15. srpna) dokáže uchránit před blesky a démony. Proto je divizna symbolem odvrácení smůly.

V Indii je divizna považovánaza rostlinu bezpečí, proto ji najdeme v mnoha domech zavěšenou nad dveřmi nebo okny, aby chránila obyvatele domu před zlými duchy. Zářivá žlutá barva květů symbolizuje světlo, které odhání ďábla a zlé duchy.

V magických keltských rituálech byla divizna používána jako vykuřovadlo. Podle jejich přesvědčení bylo možné při inhalaci kouře získat vědomosti předků. Druidové si pomocí divizny také barvili svá rituální roucha.

Závěrečné informace:

Tyto informace jsou poskytnuty Ústavem léčivých a aromatických rostlin Zahradnické fakulty Korvinovy univerzity v Budapešti (Departement of Medicinal and Aromatic Plants, Faculty of Horticultural Sciences, Corvinus University of Budapest). Údaje vykazují vysoký vědecký standard a byly připraveny ve spolupráci s tímto Ústavem.

Sběr těchto informací a zázemí výzkumu je součástí projektu Traditional and Wild.

Tento projekt je součástí programů CENTRAL EUROPE Programme spolufinancovaných Evropským fondem pro regionální rozvoj.

CENTRAL EUROPE je programpodporující spolupráci zemí Střední Evropy za účelem zlepšit inovaci, dostupnost a životní prostředí a zvýšit konkurenceschopnost a atraktivnost jejich měst a regionů. Program investuje 231 milionů Eur do financování nadnárodních projektů zahrnujících spolupráci privátních i státních organizací z Rakouska, České republiky, Německa, Maďarska, Itálie, Polska, Slovenska a Slovinska. Program je financován z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) a běží od roku 2007 do roku 2013. Organizace s navázanou partnerskou spoluprací mající zájem jsou vítány k návrhům jejich projektů dle vyhlášených výzev, které jsou široce publikovány.

 

Překlad: Ing. Veronika Gežová
Revize české verze: Ing. Gabriela Růžičková, Ph.D.

 

Zařazeno v Semináře