KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Jalovec – od koření přes borovičku po léčivou marmeládu

24/01/14
Ing. Eva Chromečková

Jalovec chvojka (Juniperus sabina L.)

Jalovec – od koření přes borovičku po léčivou marmeládu

 

Jalovec obecný je keř, stálezelený keř nebo malý strom. Plody – bobule, dozrávají každé 2 – 3 roky, jsou kulovité, modročerné. Na stejném keři můžeme nalézt jalovčinky v různé fázi zralosti. Nejmladší jsou bledě zelené, později modré a černé.

 

Kde najdeme jalovec?

Jalovec se nachází v celé Evropě. Je to typická rostlina písečných půd. Používal se k jejich zpevnění. Jde o suchomilnou rostlinu, má rád světlo.

 

Jaké má jalovec přednosti?

V tradiční lidové medicíně se používalo kyselé, sladce kořeněné dřevo, list y a plody a pryskyřičným aroma. Ve středověku se věřilo, že jalovec chrání před ďáblem. Jalovčinky se dávaly do malých pytlíčků a zavěšovaly se nade dveře, aby chránily obyvatele před uhranutím a kletbami. Jalovec se pěstoval před domem, aby uchránil obydlí před čarodějnicemi. Dřevo se pálilo a domy se vykuřovaly před morem a malomocenstvím.

Ještě za 2. světové války pálily dřevo francouzské zdravotní sestry proti epidemiím, ovšem bez valného úspěchu.

Jalovec byl častým motivem uměleckých děl a symbolem ženské morálky. V čínském učení Feng Shui představuje rostlinu tolerance, porozumění a empatie. V Maďarsku se vyskytuje jalovec v ženských jménech, básních, což dokazuje jeho důležitost v minulosti.

 

Na co pomáhá jalovec?

Téměř všechny části jalovce se dají využít. Pro léčebné použití jsou vhodné plody – bobule, zralé, modro černé barvy, obsahují 1 – 3 % silice. Silice se ze zralých plodů získává speciálním postupem. Kromě silice obsahují bobule nezanedbatelné množství cukrů, čerstvé jalovčinky obsahují vysoké množství vitaminu C.

Pro sklizeň plodů se používají polyetylenové pytle, plody se setřepávají. Poté se vybírají nezralé plody a další příměsi. Zralé jalovčinky se suší ve stínu v tenké vrstvě.

Nálev, tinktura a silice z jalovčinek mají močopudné účinky, protože silice dráždí epitel ledvin a zvyšuje se filtrační kapacita ledvin. Mají také protikřečové a protizánětlivé účinky.
Plody se používají také jako koření, zlepšují trávení a zvyšují chuť k jídlu, posilují žaludeční činnost. Vykazují však vedlejší účinky, po vnitřním užití dráždí dělohu, jsou kontraindikovány pro těhotné ženy. Ve vyšším množství dráždí ledviny, nejsou vhodné pro použití při onemocnění ledvin (nedostatečnost).

Při vnějším použití se plody využívají při léčbě revmatických bolestí, kloubních otocích. Mají analgetický, protizánětlivý účinek, mírní otoky. Silice se dá použít při masážích na zlepšení cirkulace krve, pro detoxifikaci organismu.
V kosmetice se jalovec aplikuje z důvodu protizánětlivých účinků, reguluje mazotok. Vyskytuje se v přípravcích proti celulitidě, podporuje metabolismus buněk. Používá se na křečové žíly a žilní nedostatečnosti nohou.

Jalovcový dehet se extrahuje ze dřeva, využívá se jako přídavek do léčivých mýdel, past, tinktur při různých kožních problémech (např. Psoriáza – lupénka).
Z jalovčinek se vyrábí „léčivá” marmeláda pro stimulaci žlučníku a ledvin. Velmi populární je destilát z jalovčinek (gin, borovička). Jalovec je známé koření jak v čerstvém, tak sušeném stavu.

Jalovcové dřevo je dekorativní, vhodné pro řezbářství a leštění, proto se používá do intarzí a vykládání ornamentů, krabiček, speciálních kusů nábytku atd. Vyrábí se z něho tužky, hudební nástroje, dudácké píšťaly a opěrné hole.

Keř se využívá v zahradách, parcích, alejích jako okrasný stálezelený keř. Před mnoha lety byl využíván jako vánoční stromek, i dnes se využívá na mnoha místech.

  

 

Zařazeno v Semináře