KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

V Maďarsku se sbírá proskurník

24/01/14
Ing. Eva Chromečková

Proskurník lékařský (Althaea officinalis L.)

 

V Maďarsku se sbírá proskurník

 

Autor fotografie: J. Neugebauerová

Proskurník lékařský (Althaea officinalis L.) je vytrvalá bylina rostoucí v různých částech Evropy, Asie a Severní Afriky. Roste na slatinných loukách, dočasně zaplavovaných stanovištích, mokřadech a bažinách. Rodový název, Althaea, je odvozen z řeckého “althos” znamenající “léčit”.

 

Již ve středověku byl proskurník používán jako přísada do jídel v Egyptě, Řecku, Číně, Sýrii a Římě. Například povařené kořeny osmažené na másle s cibulí byly označovány za chutný pokrm. Extrakt z kořenů se někdy používá jako ochucovadlo chalvy, orientální cukrovinky populární na Středním Východě. Květy a mladé listy jsou jedlé a jsou přidávány do salátů, jemné růžové květy jsou často používány také jako dekorace. Silná vlákna z proskurníku byla v dřívějších dobách užívána při výrobě papíru a provazů, obklady byly používány při léčbě bolestivých ran a zánětů očí.

Jak sbírat? Jak skladovat?

Kořeny proskurníku by měly býr vyryty brzy na jaře nebo v říjnu až listopadu, zatímco listy je doporučeno sbírat před květem nebo na počátku květu. Kořeny se očistí, sloupají a suší po dobu několika hodin při teplotě 35 – 50°C. Skladují se v látkových nebo papírových sáčcích.

Na co se proskurník používá?

Kořeny proskurníku obsahují slizové látky, malé množství silic a mají protizánětlivý účinek. Čaj, sirup nebo tablety vyrobené z kořenů se užívají při léčbě bronchitid, kašle, kataru a zánětu žaludku a střev. Byl zaznamenán imunostimulační účinek, při zánětu ledvin, avšak při závažnějsích onemocněních je třeba vyhledat lékařskou pomoc. Proskurník je často využíván i jako projímadlo. 

Doporučený recept:

1 čajová lžička listů proskurníku (1,4g) se na hodinu namočí do 150 ml studené vody. Poté se směs promíchá a slije. Užívá se v malých množstvích (5g/den).

1 čajová lžička sušených listů se přidá do šálku horké vody, směs se nechá vychladnout a poté se slije. K léčbě kataru by sušené listy měly být užívány společně s dalšími rostlinnými drogami, např. lékořicí lysou (Glycirrhiza glabra), heřmánkem pravým (Matricaria recutita) nebo slézem maurským (Malva sylvestris subsp. mauritania). Užívá se v množství 1 – 3 šálky denně.

 

Jak se užívá?

Odvar z listů se používá při léčbě zánětů ústní dutiny, hltanu a hrtanu.

 

Závěrečné informace:

Tyto informace jsou poskytnuty Ústavem léčivých a aromatických rostlin Zahradnické fakulty Korvinovy univerzity v Budapešti (Departement of Medicinal and Aromatic Plants, Faculty of Horticultural Sciences, Corvinus University of Budapest). Údaje vykazují vysoký vědecký standard a byly připraveny ve spolupráci s tímto Ústavem.

Sběr těchto informací a zázemí výzkumu je součástí projektu Traditional and Wild.

Tento projekt je součástí programů CENTRAL EUROPE Programme spolufinancovaných Evropským fondem pro regionální rozvoj.

 

Překlad: Ing. Veronika Gežová

Revize české verze: Ing. Gabriela Růžičková, Ph.D.

 

 

 

 

 

Zařazeno v Semináře