KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Výsledky regionální soutěže "Regionální potravina Jihomoravského kraje" v roce 2014

29/05/14
Ing. Eva Chromečková

29. 5. 2014, Tisková zpráva – výsledky potravinářské soutěže

 

         

 

TISKOVÁ ZPRÁVA

V Jihomoravském kraji se soutěžilo o značku Regionální potravina

Brno, 29. května 2014 – Celkem devět výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Jihomoravského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2014. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 147 produktů od 51 výrobců. O logo soutěžili v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly kategorie pekařské a masné výrobky.

Výrobky hodnotily dvě osmičlenné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

K  udělení značky Regionální potravina Jihomoravského kraje 2014 navrhla hodnotitelská komise devět výrobků z následujících kategorií:

 

Kategorie:

Oceněný výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

Hadačova nožka

HADAČ a ZAPLETAL, s.r.o.

2.

Masné výrobky trvanlivé

Rostěnický Divočák

ROSTĚNICE, a.s.

3.

Sýry včetně tvarohu

Kozí tvarohové žervé Sedlák

Eva Sedláková

4.

Mléčné výrobky ostatní

Horácké máslo

Mlékárna Olešnice, RMD

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

Kloboucký rohlík

Pekařství Křižák s.r.o.

6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Hoblinka

Ing. Václav Labský

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Višňové

VINAŘSTVÍ CHATEAU LEDNICE a.s.

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Horňácké patizonky

Horňácká farma s.r.o.

9.

Ostatní

Pstruh duhový – uzený

S.M.K., a.s.

 

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

 

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:              

Ing. Jaromír Musil, Ph.D.

Regionální agrární komora Jihomoravského kraje

Mobil: +420 607 612 772

Email: kis@kisjm.cz