KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Ministr Marian Jurečka: Zemědělci dostanou v příštím roce více o téměř dvě miliardy korun

25/09/14

Ministr Marian Jurečka: Zemědělci dostanou v příštím roce více o téměř dvě miliardy korun 22.9.2014 – Ministerstvo zemědělství dnes uspělo na vládě s návrhem rozpočtu na příští rok. Ministrovi zemědělství Marianu Jurečkovi se podařilo prosadit zejména navýšení dotací, které zemědělcům poskytuje Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF). Kabinet schválil, že v roce 2015 […]

Ministr Marian Jurečka: Zemědělci dostanou v příštím roce více o téměř dvě miliardy korun

22.9.2014 – Ministerstvo zemědělství dnes uspělo na vládě s návrhem rozpočtu na příští rok. Ministrovi zemědělství Marianu Jurečkovi se podařilo prosadit zejména navýšení dotací, které zemědělcům poskytuje Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF). Kabinet schválil, že v roce 2015 půjde na podporu zemědělství 18,4 miliardy korun. V letošním roce dosáhne zemědělský rozpočet 16,5 miliardy korun.

„V příštím roce dostanou zemědělci více peněz například na nákup půdy nebo na pořízení zemědělské techniky. Podařilo se nám dnes prosadit zvýšení dotací poskytovaných prostřednictvím PGRLF z původně plánované půl miliardy na 2 miliardy korun. Peníze jsme našli ve vlastních úsporách, ve zvýšené podpoře ze státního rozpočtu a jednu miliardu zajistí zisky Lesů ČR,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

PGRLF plánuje, že dotace pomohou zemědělcům financovat například investice na výstavbu, pořízení nebo vylepšení nemovitého majetku. Od příštího roku by mohli nově dostávat subvence i podnikatelé na nákup strojů a technologií na těžbu dřeva.

„Rozpočet Ministerstva bude v roce 2015 dosahovat 18,4 miliardy korun, což je téměř o dvě miliardy více než v letošním roce, kdy máme podle současného schváleného rozpočtu k dispozici 16,5 miliardy korun,“ uvedl ministr Jurečka.

Se započtením příjmů z EU se bude celkem český zemědělský rozpočet v příštím roce pohybovat ve výši přibližně 53,7 miliard korun (letos je to 52,2 miliardy korun).

Hynek Jordán

ředitel Odboru komunikace MZe

zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR »