KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Regionální potravina Jihomoravského kraje v Hustopečích na Burčákových slavnostech.

25/09/14
Ing. Eva Chromečková

Ve čtvrtek 2. října 2014, Dukelsé náměstí v Hustopečích, Burčákové vlastnosti, prezentace, ochutnávka a prodej regionálních potravin

 

    

 

Regionální potravina Jihomoravského kraje na Burčákových slavnostech v Hustopečích.

Ve čtvrtek 2. října 2014 začínají Burčákové slavnosti v Hustopečích. V tento den od 10:00 do 14:00 hodin můžete na Dukelském náměstí v Hustopečích ochutnat i zakoupit úspěšné výrobky potravinářských soutěží Regionální potravina Jihomoravského kraje a ZLATÁ Chuť jižní Moravy:

BURČÁKOVÉ SLAVNOSTI HUSTOPEČE

To se musí zažít!

Víte co jsou to horenská rada, burčáková policie, podzemní vojsko či Burčáková unie? Jakou hodnotu má platidlo zvané Búro? Už jste viděli obří kvasinku vinnou? Odpovědi najdete na Burčákových slavnostech v Hustopečích. Třídenní oslavy sladkého bouřlivého moku provází nezaměnitelná dávka humoru a recese. Návštěvníky polapí i historický duch slavností. Každoročně, vždy první říjnový víkend.

Už od roku 1994

Burčákové slavnosti probíhají na hustopečském náměstí a v okolních ulicích už od roku 1994. Tato novodobá tradice připomíná slavnou minulost Hustopečí jako největšího vinohradnického města Moravy a sídla horenského soudu. Tento soud řešil provinění proti vinařské etice, krádeže ve vinicích a dohlížel také na kvalitu vína.

Burčáková policie hlídá pitný režim

Městem při slavnostech prochází ostře sledovaný historický průvod, který vedou zástupci řemeslných cechů, vinaři a členové horenské rady. Účastní se i purkmistr. Společně s burčákovou policií, mají totiž významný úkol. Dohlíží na řádné rozlévání burčáku i na jeho kvalitu a můžou po vás chtít „legitimatci“ v podobě burčákového pasu se záznamy navštívených mázhausů.

Humor, recese, mázhausy

Třídenní oslavy sladkého bouřlivého moku provází nezaměnitelná dávka humoru a recese. Hlavním bodem slavností je putování po mázhauzech, což jsou kamenné průjezdy, kde se prodává a koštuje burčák.

Kdo navštíví největší počet mázhausů a bude hlasovat pro nejlepší z nich, má možnost stát se členem Burčákové unie. O co se jedná? Jde o společenství obcí, měst a jednotlivců, tedy milovníků burčáku. Kromě vlastní měny „Búra“, zřídila Burčáková unie i „Podzemní vojsko“. Stráž dohlíží na pořádek a klid v podzemí Burčákové unie.

Obří kvasinka vinná

Co vlastně bylo na počátku Burčáku? Kvasinka. A už jste viděli obří kvasinku vinnou? Na nádvoří historického domu U Synků je její plastika v 70.000 násobném zvětšení. Tato rarita, zapsaná v Guinessově knize rekordů, určitě stojí za zhlédnutí.

Pokud máte rádi akce s historickým nádechem, skleničkou bublavého burčáku v ruce a s bohatým doprovodným programem, nemůžete minout Burčákové slavnosti v Hustopečích.