KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Ministr Jurečka v Královéhradeckém kraji: Považuji za nezbytné zachovat dostupnou síť nabídky zemědělských oboru na středních školách v jednotlivých krajích

04/10/14

ùMinistr Jurečka v Královéhradeckém kraji: Považuji za nezbytné zachovat dostupnou síť nabídky zemědělských oborů na středních školách v jednotlivých krajích 3.10.2014 – Ministr zemědělství Marian Jurečka je dnes na pracovní návštěvě v Královéhradeckém kraji. V rámci ní se sešel s hejtmanem Lubomírem Francem, debatoval se studenty Gymnázia, Střední odborné školy, učiliště a Vyšší odborné školy […]

ùMinistr Jurečka v Královéhradeckém kraji:
Považuji za nezbytné zachovat dostupnou síť nabídky zemědělských oborů na středních školách v jednotlivých krajích

3.10.2014 – Ministr zemědělství Marian Jurečka je dnes na pracovní návštěvě v Královéhradeckém kraji. V rámci ní se sešel s hejtmanem Lubomírem Francem, debatoval se studenty Gymnázia, Střední odborné školy, učiliště a Vyšší odborné školy v Hořicích. Cílem ministrovy cesty byl také Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský v Holovousech a návštěva Agrodružstva v Lhotě pod Libčany.

„V pěstování ovoce a zeleniny zatím nejsme soběstační, jsou to obory, které chceme do budoucna rozvíjet, protože navzdory aktuální situaci na trhu způsobené ruskými sankcemi, mají velký ekonomický potenciál. Navíc zde mohou vznikat i nová pracovní místa, což je důležité k udržení inovativního a konkurenceschopného zemědělství,“ řekl ministr Marian Jurečka při návštěvě Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousech.

Výzkumná činnost ústavu se prakticky týká všech ovocných plodin, které se pěstují na území České republiky jako tržní kultury. Odborníci se zabývají například uchováním genofondu plodin, šlechtěním jabloní a meruněk nebo ochranou ovocných dřevin.

Při debatě se studenty středních škol a učiliště v Hořicích ministr zdůraznil důležitost odborného vzdělání nastupující generace zemědělců.

„Je nutné se zaměřit na předvídání potřeb sektoru zemědělství na kvalifikované zaměstnance. Musíme vědět, jaké pracovníky agrární podnikatelé skutečně potřebují,“ řekl Marian Jurečka.

S královéhradeckým hejtmanem Lubomírem Francem jednal ministr Jurečka o situaci v zemědělství v kraji v souvislosti se současnou zahraničně politickou situací a o spolupráci mezi obcemi. Při pracovní cestě ministr navštívil Agrodružstvo Lhota pod Libčany, které se zabývá živočišnou i rostlinnou výrobou, Oblastní charitu Hradec Králové a Dům Matky Terezy, kde pečují o lidi bez domova.

Hynek Jordán, ředitel Odboru komunikace MZe

zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR »