KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Lesy ČR otevírají v Jizerských horách nové lesní cesty

12/12/14
Mgr. Lenka Vaňková

T I S K O V Á   Z P R Á V A Lesy ČR otevírají v Jizerských horách nové lesní cesty Lesy České republiky, s. p., se v Libereckém kraji snaží v zimě vytvářet vhodné podmínky pro běžkaře na vyhlášených a oblíbených trasách Jizerských hor. I pro letošní, právě začínající zimní sezónu Lesy ČR připravily pro milovníky bílé stopy zajímavou novinku. Na […]

T I S K O V Á   Z P R Á V A

Lesy ČR otevírají v Jizerských horách nové lesní cesty

Lesy České republiky, s. p., se v Libereckém kraji snaží v zimě vytvářet vhodné podmínky pro běžkaře na vyhlášených a oblíbených trasách Jizerských hor. I pro letošní, právě začínající zimní sezónu Lesy ČR připravily pro milovníky bílé stopy zajímavou novinku. Na „Vysokém hřebeni“ u Bedřichova budují nové lesní cesty, které budou v zimě sloužit právě běžkařům a v roce 2016, kdy se předpokládá konec prací, vytvoří ucelený uzavřený okruh o celkové délce 6,2 kilometru. Už dnes je však hotová první etapa, a proto Lesy ČR toto pondělí 15. prosince 2014 v 10 hodin otevřou v sedle Maliníku v Bedřichově na Jablonecku dvě nové, skoro 3,5 kilometru dlouhé lesní cesty. Jde o lesní cesty Harcovský hřeben a U Hašlerky. Do jejich vybudování Lesy ČR investovaly 8 milionů korun. V roce 2015 k nim přibudou ještě další dvě lesní cesty – Příkrá a Pod Maliníkem. Na realizaci projektu s Lesy ČR spolupracují obce Bedřichov a Janov nad Nisou, dále také Správa CHKO Jizerské hory a Jizerská, o.p.s.

„Lesy ČR plní veřejný zájem. Kromě péče o lesy jde z naší strany též o vytváření vhodných podmínek pro rekreační a sportovní využívání lesů. Běžecké lyžování v Jizerských horách podporujeme rádi. Úpravy stávajících tras Jizerské magistrály, stejně jako budování tras nových, považujeme za náš příspěvek ke zkvalitňování běžeckého lyžování v Jizerkách,“ říká generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. „Propojovacím místem v sedle Maliníku se nové cesty stanou nedílnou součástí Jizerské magistrály. Předpokládáme, že nová atraktivní místa odlehčí magistrálu v centrální části hor a to zvláště o víkendech,“ doplňuje ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Liberec Ludvík Řičář.

Lesy ČR se o rozvoj běžkařských tras v Jizerských horách starají průběžně. V roce 2013 například zprovoznily v oblasti Smědavy novou, 420 metrů dlouhou cestu propojující dvě návštěvníky nejoblíbenější lokality – jizerskohorské rašeliniště Na Čihadle a rozcestí Na Kneipě. Podnik investuje v Jizerských horách nemalé finanční prostředky také do oprav stávajících lesních cest, které má ve své správě. Za poslední 2 roky se zde podařilo opravit lesní cesty v celkové délce 210 kilometrů.

Lesní cesty jsou cesty účelové a primárně, v souladu s lesním zákonem, slouží k zabezpečení veškeré provozní činnosti lesního hospodářství. Nicméně je, i díky dobré spolupráci LČR například s Klubem českých turistů, v hojné míře využívají také návštěvníci lesů pro své volnočasové a rekreační aktivity, například v rámci turistiky nebo cyklovýletů. Na lesní cesty stejně jako do lesa obecně je dle ustanovení lesního zákona zakázán vjezd motorovým vozidlům. Při pohybu na lesních cestách je veřejnosti v souvislosti s možným lesním provozem doporučováno dbát zvýšené opatrnosti.

KONTAKT:
Zbyněk Boublík
tiskový mluvčí Lesů ČR
T: 724 813 301, 956 999 201
E: Boublik@lesycr.cz 

Zařazeno v Lesnictví, Lesnictví