KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Poctiví vinaři se novely zákona o vinohradnictví a vinařství nemusí obávat

20/02/15

Poctiví vinaři se novely zákona o vinohradnictví a vinařství nemusí obávat   Tisková zpráva MZe ze dne 19. 2. 2015. Ministerstvo zemědělství připravuje novelu zákona o vinohradnictví a vinařství. V současné době probíhá diskuze o jednotlivých variantách, jak zabránit černému trhu se sudovým vínem. Novela je teprve před vnitřním připomínkovým řízením MZe. Jaká verze bude […]

Poctiví vinaři se novely zákona o vinohradnictví a vinařství nemusí obávat
 

Tisková zpráva MZe ze dne 19. 2. 2015.
Ministerstvo zemědělství připravuje novelu zákona o vinohradnictví a vinařství. V současné době probíhá diskuze o jednotlivých variantách, jak zabránit černému trhu se sudovým vínem. Novela je teprve před vnitřním připomínkovým řízením MZe. Jaká verze bude zvolena, není zatím zřejmé. Proto je předčasné spekulovat, zda dojde k zákazu prodeje vína ze sudů.

Skutečností je, že se sudová vína v posledních letech stala jedním z nejvíce falšovaných zemědělských produktů, což dokazují data Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Jen v roce 2014 zkontrolovala SZPI 471 vzorků sudového vína, z čehož 151 vzorků nevyhovovalo, tzn. každé třetí víno neprošlo kontrolou.

Poctiví vinaři, jež svá vína nepančují, se nemají čeho obávat. Novela bude mířit na ty, kteří šidí spotřebitele, a buď vína ředí, nebo vydávají levná cizí vína za moravská. 

Tabulka: Počet kontrol sudového čepovaného vína SZPI*

 
2014
2013
Celkem vzorků: sudové čepované víno
471
514
… z toho nevyhovující počet vzorků
151 (32 %)
165 (32 %)

* Vzorky, které byly odeslány do laboratoře (chemická kontrola).

Ministr zemědělství Marian Jurečka svolá v březnu kulatý stůl za účasti všech relevantních nevládních organizací a vinařských odborníků a bude chtít slyšet jejich názory na připravovanou novelu a jejich návrhy, jak situaci s pančovaným vínem řešit. Teprve poté, až bude dosaženo základní shody, představí Ministerstvo zemědělství finální verzi novely zákona o vinohradnictví a vinařství.

Hynek Jordán
ředitel Odboru komunikace MZe

 

http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2014_poctivi-vinari-se-novely-zakona-o.html

 

Zařazeno v Legislativa