KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje v roce 2015 na Národní výstavě hospodářských zvířat.

25/06/15
Ing. Eva Chromečková

Tisková zpráva, 25. června 2015, Brno

 

  

TISKOVÁ ZPRÁVA

Značku Regionální potravina Jihomoravského kraje získalo devět nových výrobků

(Brno, 25. června 2015) Ministr zemědělství Marian Jurečka spolu s radním Jihomoravského kraje Jaroslavem Paro a ředitelem SZIF Martinem Šebestyánem dnes předali ocenění Regionální potravina devíti vítězným produktům z Jihomoravského kraje  při příležitosti zahájení Národní výstavy myslivosti. Tuto prestižní značku uděluje již šestým rokem Ministerstvo zemědělství nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů ve 13 krajích Čech a Moravy.

„Ministerstvo zemědělství soutěží Regionální potravina pomáhá malým producentům z regionů. Snaží se tak ocenit a zviditelnit jejich náročnou práci a napomoci jim s jejich výrobky uspět na trhu,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Značka Regionální potravina se uděluje ve 13 regionech České republiky. Každý rok ministerstvo ocení na stovku nejlepších výrobků ze všech krajů. O úspěchu rozhoduje vztah výrobku k regionu, použité suroviny, senzorické vlastnosti či tradičnost nebo inovativnost.

V Jihomoravském kraji se letos o značku ucházelo celkem 129 produktů od 38 výrobců. O logo se soutěžilo v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 35 výrobků v kategorii Pekařských výrobků včetně těstovin. Výrobky hodnotily dvě osmičlenné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. „Je potěšitelné, že v celé historii soutěže patří počet soutěžících firem a počet soutěžících vzorků v Jihomoravském kraji k jedněm z nejvyšších v ČR. Stejně potěšitelné je zjištění, že jsou firmy, které se zúčastnily všech ročníků soutěže a svoji účast v ní hodnotí pozitivně i z hlediska propagace firmy,“ sdělil k průběhu soutěže Ing. Jaromír Musil, Ph.D., ředitel Regionální agrární komory Jihomoravského kraje, která soutěž v regionu organizuje.

 „Jsme rádi, že i tak malá cukrárna, jako je ta naše, může získat pro svůj výrobek prestižní ocenění. Děkujeme, že se tímto můžeme dostat do paměti široké veřejnosti a rozšířit tak povědomí o naší kvalitní a poctivé výrobě. Soutěže se budeme účastnit i příští rok a věříme, že opět s úspěchem,“ uvedla k prvnímu vítězství v této soutěži majitelka Cukrárny Sluníčko Lenka Svobodová.

 

Značku Regionální potravina Jihomoravského kraje 2015 obdržely tyto výrobky:

 

Kategorie:

Oceněný výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

Uzená paštika

Jan Bubla

2.

Masné výrobky trvanlivé

Královská klobása

Janíček & Čupa, výroba speciálních uzenin s.r.o.

3.

Sýry včetně tvarohu

Čerstvý sýr přírodní

Lenka Klíčová

4.

Mléčné výrobky ostatní

Syrové kravské mléko

ZEPO Bořitov, družstvo

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

Koláč velký

ZEMSPOL a.s. Sloup

6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Karamelový větrník

Lenka Svobodová

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Jablečný mošt 5 litrů Jonagored

ZEAS Lysice, a.s.

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Meruňkový kompot

Horňácká farma s.r.o.

9.

Ostatní

Pstruh duhový

S.M.K., a.s.

 

 

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

 

Kontakt na regionálního koordinátora soutěže:

 

Ing. Jaromír Musil, Ph.D. – Regionální agrární komora Jihomoravského kraje (RAK Jmk)
Mobil: +420 607 612 772
Email: rak@rakjm.cz, kis@kisjm.cz,
rakkisjmk@centrum.cz

          info@szif.cz