KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Poznej svého farmáře – AZV s.r.o., Višňové u Znojma

09/07/15
Ing. Eva Chromečková

1. 8. 2015, Farma AZV s.r.o., Višňové u Znojma

 

POZNEJ SVÉHO FARMÁŘE

Letos v létě uskuteční druhý ročník populární akce Poznej svého farmáře. Tentokrát farem nebude pět, ale hned 13. Příležitost poznat farmáře ze svého okolí tak budou moci lidé ve všech krajích. „Malé farmy se často potýkají s nedostatkem financí na propagaci vlastních, velmi kvalitních výrobků. Naopak spotřebitele z jejich okolí zase odrazuje vysoká cena, za kterou takové potraviny nabízejí v obchodech. Projektu Poznej svého farmáře se úspěšně daří tento nesoulad odstraňovat,” vysvětlilo důvod konání 13 setkání Ministerstvo zemědělství (MZe). Kupující z okolí se tak mohou seznámit s možností pravidelného nákupu skvělých produktů za příznivé ceny, farmám pak zajistit odbyt zboží, a tedy i lepší vyhlídky do budoucna.

Stejně jako loni si na všech farmách přijdou na své především milovníci kvalitních tuzemských potravin, farmaření, ale i zábavy pro celou rodinu.Kromě prohlídky jednotlivých hospodářství budou moci lidé také ochutnat a zakoupit výrobky přímo od farmářů. Návštěvníci se tak mohou těšit na pestrý výběr kozích a kravských sýrů, jogurtů, tvarohů, masa, domácího pečiva, koláčů, ovoce či zeleniny. „Na každé farmě se zájemci neseznámí pouze s jedním dodavatelem, ale hned s řadou farmářů z blízkého okolí,” doplnilo MZe. Příjemným bonusem určitě bude skutečnost, že produkty přímo od farmářů jsou nejen absolutně čerstvé a mnohdy specifické svou recepturou, ale v drtivé většině i výrazně levnější, než obdobně kvalitní potraviny v obchodech. Například bio sýry často o desítky procent. Součástí programu bude kromě farmářského trhu i ochutnávka výrobků oceněných značkou Regionální potravina, hudební vystoupení, dětský koutek nebo tvůrčí dílny. Na nich si ti nejmladší účastníci mohou z brambor a jablek vytvořit oblíbené zvíře nebo si z plastelíny vymodelovat farmu.

Vstup na farmu je zdarma!

1. srpna 2015 se na rodinné farmě AZV s.r.o. uskuteční akce v rámci projektu Poznej svého farmáře. Farma se nachází nedaleko Znojma ve vesnici Višňové 298.

Rodinná firma Marty a Václava Adámkových se zabývá výrobou brambor a zeleniny. Je členem Svazu ekologických zemědělců a naše výrobky mohou být označeny ochranou známkou PRO-BIO a známkou EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ-BIO. Již druhým rokem se zabývají také pěstováním technického konopí odrůdy FEDORA 17 pro léčebné účely. Ze semene konopí lisují za studena vynikající konopný olej. Ze stonků konopí se získává vlákno pro papírenský průmysl a odpad (pazdeří) se používá k výrobě přírodní tepelné izolace. Letos se plocha osetá technickým konopím rozšíří na cca 0,60 hektaru. Firma je držitelem certifikátu č. A 03399 od certifikačního orgánu BIOKONT CZ. Při ochraně porostů firma spolupracuje BIOCONT LABORATORY

Na ploše cca 3 ha pěstují  brambory konzumní odrůdy (Impala, Anuscha, Marabel, Rosara, Belana, Dali, Soliste) a na ploše cca 3,5 ha pěstují zeleninu (hrášek dřeňový, česnek, cibuli, rajčata, papriku, nakladačky, celer bulvový, cukrovou kukuřici a dýně HOKKAIDO). Pěstební plochu rozšiřují o plochy na výrobu osiv: ředkvička (Tercia), špenát (Matador), dyně HOKKAIDO, cukety (Jigonal), paprika (Hamík) a tykev olejná (Eso). Rozmnožují sadbu česneku odrůdy Karel IV a Václav.Na ploše cca 0,30 ha pěstují technické konopí pro výrobu léčiv odrůda FEDORA. Obec Višňové leží v suché oblasti a tudíž je na ploše 3,30 ha nainstalovaná kapková závlaha od firmy NETAFIM.

Více informací na www.poznejsvehofarmare.cz