KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Rekonstrukce Národního hřebčína Kladruby nad Labem je u konce. Obnovou prošly hlavní budovy, pro návštěvníky jsou přichystané nové expozice

24/09/15
Kateřina Patočková

Rekonstrukce Národního hřebčína Kladruby nad Labem je u konce. Obnovou prošly hlavní budovy, pro návštěvníky jsou přichystané nové expozice 24.9.2015 – V Kladrubech nad Labem dnes oficiálně otevřeli nově zrekonstruovaný národní hřebčín. Opravena byla většina staveb, mezi nimi 16 národních kulturních památek a jedna kulturní památka. Po necelých dvou letech se do hlavního stájového areálu […]

Rekonstrukce Národního hřebčína Kladruby nad Labem je u konce. Obnovou prošly hlavní budovy, pro návštěvníky jsou přichystané nové expozice

24.9.2015 – V Kladrubech nad Labem dnes oficiálně otevřeli nově zrekonstruovaný národní hřebčín. Opravena byla většina staveb, mezi nimi 16 národních kulturních památek a jedna kulturní památka. Po necelých dvou letech se do hlavního stájového areálu vrátili koně. Obnova unikátní historické památky začala v roce 2014.

Velká rekonstrukce hřebčína Kladruby nad Labem zahrnovala kromě obnovy téměř všech objektů historického areálu, včetně sousoší, také úpravu volných prostranství.
„Cílem projektu bylo co nejlepší využití uceleného souboru objektů Národního hřebčína Kladruby nad Labem, rozšíření služeb a jejich dostupnosti, celkově zvýšení atraktivity hřebčína a s ním i okolního regionu,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Vedle hlavního stájového areálu s přilehlými dvory Františkov a Josefov prošel rekonstrukcí také zámek, kostel sv. Václava a Leopolda, kočárovna a postrojovna, kaple povýšení sv. Kříže, tři obytné domy, lesovna a bývalá vodárenská věž.
 „Na rekonstrukci získal hřebčín 300 milionů korun z Integrovaného operačního programu. Národní kulturní památka tak mohla projít přestavbou, která obnovila její historický vzhled, optimalizovala využití objektů a zároveň zmodernizovala její zázemí. Současná podoba hřebčína z něj dělá instituci, která může prezentovat chov i využití starokladrubského koně a zároveň poskytovat kulturní i vzdělávací služby na vysoké úrovni,“ řekl ředitel hřebčína Jiří Machek.
Nově jsou zřízené expozice v císařských pokojích na zámku, v kočárovně a postrojovně. V lesovně bude expozice věnovaná lesnictví a dále zde bude živá ukázka původního řemesla sedlářství. Část bude věnovaná dětem, které budou mít možnost si vyzkoušet jízdu spřežením na simulátoru.
Součástí dnešních oslav k ukončení rekonstrukce byla mše v kostele sv. Václava a Leopolda. Mezi hosty byli ministr zemědělství Marian Jurečka, náměstek ministryně pro místní rozvoj Zdeněk Semorád, první náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek a poradce ministra kultury Václav Jehlička.

 

Hynek Jordán
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR »