KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Zemědělci, zpracovatelé a lesní hospodáři už žádají o úvěry, jistinu si mohou snížit až o 15 tisíc eur

11/04/16

Zemědělci, zpracovatelé a lesní hospodáři už žádají o úvěry, jistinu si mohou snížit až o 15 tisíc eur 8.4.2016 – Zemědělci, zpracovatelé a lesní hospodáři už od tohoto týdne žádají o půjčky na investice do strojů i na samotný provoz svého podnikání. Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) zahájil příjem žádostí v rámci […]

Zemědělci, zpracovatelé a lesní hospodáři už žádají o úvěry, jistinu si mohou snížit až o 15 tisíc eur

8.4.2016 – Zemědělci, zpracovatelé a lesní hospodáři už od tohoto týdne žádají o půjčky na investice do strojů i na samotný provoz svého podnikání. Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) zahájil příjem žádostí v rámci nových programů Investiční úvěry a Provozní úvěry. První kolo příjmu žádostí potrvá do 31. 12. 2016.

Možnost čerpat investiční nebo provozní úvěr od PGRLF získávají podnikatelé, kteří se zabývají zemědělskou prvovýrobou, zpracováním zemědělských produktů, lesním hospodářstvím a zpracováním dřeva. „Posilujeme roli PGRLF jako finanční servisní organizace. Hodláme podpořit zemědělce a podnikatele v lesním hospodářství, aby investovali i v případech, kdy se jim vynaložené peníze vrací třeba až po několika letech,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ministerstvo zemědělství chce úvěry povzbudit především oblast tuzemské živočišné výroby či pěstování ovoce, zeleniny, brambor nebo chmele. Cílem je změnit dosavadní trend, kdy se do Česka dováží stále více potravin ze zahraničí. Poskytnutý úvěr nemá sloužit k nákupu nemovitého majetku.

Maximální doba splatnosti úvěru na investice činí patnáct let, v případě provozního financování to mohou být až dva roky. Výše investičního úvěru se může pohybovat v rozpětí od 100 tisíc do 10 milionů korun. Rozpětí pro provozní úvěr činí 100 tisíc až 2 miliony korun.

Čerpání úvěru bude pro podnikatele atraktivnější díky možnosti odkladu první splátky jistiny – v případě investičního úvěru až o jeden rok, v případě provozního úvěru až o šest měsíců. V rámci uvedených programů může klient žádat také o snížení jistiny úvěru, a to v takzvaném režimu de minimis podle pravidel Evropské unie – jistinu je tak možné snížit maximálně o 15 tisíc eur (podle kurzu na začátku dubna 2016 zhruba 400 tisíc korun).

Žádat o úvěr mohou také vlastníci nebo nájemci lesa z řad podnikatelů, obcí či dobrovolných svazků obcí, hospodařící podle schváleného lesního hospodářského plánu či lesní hospodářské osnovy. Možnost získat úvěr v oblasti lesního hospodářství nebo zpracování dřeva je otevřena také pro malé a střední podniky, stejně jako pro podnikatele, kteří jsou příspěvkovou organizací obce, či pro právnické osoby, jejichž zakladatelem je obec.

Žádosti jsou přijímané od 4. 4. 2016 prostřednictvím příslušného pracoviště Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), přímo na PGRLF nebo s využitím elektronického podání.

Pokyny k programům Investiční úvěry a Provozní úvěry, stejně jako formuláře ke stažení, jsou k dispozici na internetových stránkách www.pgrlf.cz.

Tiskové oddělení Ministerstva zemědělství

zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR »

Zařazeno v Operační programy