KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Nákazová situace 2015

24/06/16
Kateřina Patočková

Nákazová situace 2015 V roce 2015 došlo oproti předchozímu roku k výraznému zlepšení nákazové situace v chovech ryb s ohledem na nákazy infekční hematopoetická nekróza (IHN) a virová hemoragická septikémie (VHS). V chovech kaprů opět nebylo zjištěno žádné ohnisko Koi herpesvirózy (KHV). Oproti předchozímu roku došlo k výraznému poklesu výskytu případů nákaz lososovitých ryb. V […]

Nákazová situace 2015

V roce 2015 došlo oproti předchozímu roku k výraznému zlepšení nákazové situace v chovech ryb s ohledem na nákazy infekční hematopoetická nekróza (IHN) a virová hemoragická septikémie (VHS). V chovech kaprů opět nebylo zjištěno žádné ohnisko Koi herpesvirózy (KHV).

Oproti předchozímu roku došlo k výraznému poklesu výskytu případů nákaz lososovitých ryb. V roce 2015 bylo potvrzeno pouze jedno ohnisko virové hemoragické septikémie (dále jen „VHS“). Infekční nekróza krvetvorné tkáně ani koi herpesviróza se v loňském roce na našem území nepotvrdily. Ohnisko VHS bylo zjištěno na základě nahlášení zvýšeného úhynu pstruhů duhových v chovu. Následně se přijala opatření ke zdolání této nákazy v chovu. V roce 2015 se objevila ještě další dvě podezření na výskyt nákaz lososovitých ryb, která však nebyla potvrzena.

zdroj: Státní veterinární správa ČR, www.svscr.cz »

Zařazeno v Zemědělství