KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Křísek révový – přenašeč fytoplazmy zlatého žloutnutí révy poprvé zjištěn na území ČR

28/07/16
Kateřina Patočková

Křísek révový – přenašeč fytoplazmy zlatého žloutnutí révy poprvé zjištěn na území ČR 25.7.2016 – Pracovníci ÚKZÚZ poprvé zaznamenali na území ČR výskyt kříska révového (Scaphoideus titanus), který je přenašečem významné choroby révy vinné – fytoplazmy zlatého žloutnutí révy (Grapevine flavescence dorée fytoplasma). Křísek révový je veliký 5–6,5 mm, člunkovitého tvaru, rezavě hnědý, na hlavě, […]

Křísek révový – přenašeč fytoplazmy zlatého žloutnutí révy poprvé zjištěn na území ČR

25.7.2016 – Pracovníci ÚKZÚZ poprvé zaznamenali na území ČR výskyt kříska révového (Scaphoideus titanus), který je přenašečem významné choroby révy vinné – fytoplazmy zlatého žloutnutí révy (Grapevine flavescence dorée fytoplasma).

Křísek révový je veliký 5–6,5 mm, člunkovitého tvaru, rezavě hnědý, na hlavě, hrudi a křídlech se světle okrovými charakteristickými skvrnami. Pro dospělce jsou na hřbetní straně charakteristické světle skvrny ve tvaru „slziček“. Nymfy se naopak vyznačují 2 nápadnými tmavými skvrnami na konci zadečku. Jedinci kříska révového byli pozorování na rakousko-české hranici nedaleko Valtic.

V následujících dnech se inspektoři zaměří na podrobnější vymezovací průzkum. O dalším vývoji naleznete informace na webu www.ukzuz.cz.

Na fotografiích:

Scaphoideus titanus – mladá nymfa
Scaphoideus titanus – dorostlá nymfa
Scaphoideus titanus – dospělec

Zařazeno v Zemědělství