KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Lesníci v létě plánují monitorovací lety i pozemní hasičské hlídky

01/07/16
Kateřina Patočková

Lesníci v létě plánují monitorovací lety i pozemní hasičské hlídky 29.6.2016 – Pokud bude horké a suché léto, Lesy ČR nechají monitorovat porosty v celé zemi také letecky. Využijí policejní vrtulníky, službu objednají také u externích leteckých společností. Pozemní hlídky drží lesníci během celé sezóny. Příčiny požárů jsou různé. Často za ně mohou lidé nebo […]

Lesníci v létě plánují monitorovací lety i pozemní hasičské hlídky

29.6.2016 – Pokud bude horké a suché léto, Lesy ČR nechají monitorovat porosty v celé zemi také letecky. Využijí policejní vrtulníky, službu objednají také u externích leteckých společností. Pozemní hlídky drží lesníci během celé sezóny.

Příčiny požárů jsou různé. Často za ně mohou lidé nebo technické závady na zemědělských strojích – tak jako mnohokrát během předchozího léta. „Za loňský rok evidujeme ve státních lesích 327 lesních požárů na 58 hektarech lesa a osmi dalších, tedy celkem 335 požárů, z toho je 201 bez škody. Celková škoda byla vyčíslena na 8,6 milionů korun,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. Monitorovací lety v rámci letecké hasičské služby loni začaly v polovině června. Vzlétlo se celkem 123 krát, Lesy ČR uhradily 1,2 miliony korun. „Letošní počasí nám zatím přálo, takže jsme dosud letadla nevyužili,“ dodal Szórád. Pokud budou teploty stoupat a lesy nezalije déšť, letecká hasičská služba i pozemní hasičské hlídky lesníků budou nasnadě.

Hašení lesních požárů leteckou technikou tradičně zajišťuje Ministerstvo zemědělství. Službu poskytuje všem vlastníkům lesů prostřednictvím Policie ČR na základě uzavřené dohody s Ministerstvem vnitra. Je tak stále zajištěno letecké hašení v celé republice. Letecká technika Policie ČR může být v omezené míře využita i k leteckému hlídkování v domluvených sektorech, a to zejména ve středních Čechách, v dolním a středním Polabí, na Blanensku, ve Žďárských vrších a na střední Moravě či na Svitavsku, a to od 1. dubna do 30. září. S ohledem na předpokládané riziko požárů letos částečně zajistí hlídkovou činnost i v těchto sektorech Lesy ČR, aby mohla být Letecká služba Policie ČR k dispozici při hašení lesních požárů.

V Hradci Králové 29. června 2016

Mgr. Eva Jouklová
Tisková mluvčí Lesů ČR, s. p.
Tel.: 725 257 900
E-mail: jouklova@lesycr.cz

Poznámky pro editory:

    Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.
    Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

zdroj: Lesy České republiky, s.p. »

Zařazeno v Lesnictví