KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Ministr Jurečka: Výplata podpor pro zemědělce běží dle plánu, vyřízeno máme 98 procent Jednotných žádostí

28/07/16
Kateřina Patočková

Ministr Jurečka: Výplata podpor pro zemědělce běží dle plánu, vyřízeno máme 98 procent Jednotných žádostí 26.7.2016 – Tisková zpráva – V rámci Jednotné žádosti za rok 2015 je aktuálně vydaných přes 136 tisíc rozhodnutí v hodnotě téměř 30 miliard korun. Kvůli změně podmínek Společné zemědělské politiky letos Státní zemědělský intervenční fond vyřizuje o 40 tisíc […]

Ministr Jurečka: Výplata podpor pro zemědělce běží dle plánu, vyřízeno máme 98 procent Jednotných žádostí

26.7.2016 – Tisková zpráva – V rámci Jednotné žádosti za rok 2015 je aktuálně vydaných přes 136 tisíc rozhodnutí v hodnotě téměř 30 miliard korun. Kvůli změně podmínek Společné zemědělské politiky letos Státní zemědělský intervenční fond vyřizuje o 40 tisíc žádostí více než v předchozím roce. Na rozdíl od některých evropských států se České republice daří termíny stanovené EU plnit, a nehrozí tak případné krácení plateb.

„Neustále na nás někdo útočí, že se nám nedaří podpory včas administrovat. Rozhodně to ale není pravda, vše běží dle předem oznámeného harmonogramu. Aktuálně máme vydáno 98 procent všech rozhodnutí v rámci Jednotné žádosti 2015,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Kvůli změnám ve Společné zemědělské politice v roce 2015 se zásadně změnil harmonogram vydávání rozhodnutí ve všech zemích EU. Počet administrovaných podpor se například rozšířil z původních 35 na 68, tedy o 94 %. Počet rozhodnutí vzrostl z 98 800 v roce 2014 na téměř 140 000 za rok 2015.
„Přes značný nárůst administrativy se nám daří plnit všechny termíny. Třeba Francie, Rumunsko nebo Velká Británie měly problémy do konce června vyplatit potřebné množství přímých plateb, a hrozilo jim tak neproplacení podpor Evropskou komisí,“ uvedl ministr Jurečka.
Podmínky EU totiž stanoví, že do 30. června musí mít jednotlivé národní platební agentury vyplaceno alespoň 95 % přímých plateb. Evropská komise slíbila umožnit na základě žádostí a řádného odůvodnění prodloužení termínu výplat do 15. října, kdy končí finanční rok EU.
Česká republika termín vždy plnila včetně plateb za rok 2015 a bude jej plnit i nadále, aniž by musela využít prodlouženého termínu. „K 30. červnu jsme měli vyplaceno na přímé platby v rámci Jednotné žádosti 99,3 procenta peněz,“ dodal ministr Jurečka.
Všichni zemědělci jsou každoročně s harmonogramem výplat seznámeni. Letos jsme se snažili žadatele informovat s velkým předstihem, proto je už nyní zveřejněn harmonogram Jednotné žádosti za rok 2016, který zájemci najdou na webu Státního zemědělského intervenčního fondu.

 

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR »

Zařazeno v Zemědělství