KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Ve státních lesích bude od října 2 500 bodů záchrany

16/09/16
Ing. Eva Chromečková

8.9.2016 Tak zvané body záchrany, výrazné žluté tabule s unikátním kódem o rozměrech 33×14 centimetrů, budou od října rozmístěny ve státních lesích v celé republice, a to na 2 500 místech.

 

Ve státních lesích bude od října 2 500 bodů záchrany

8.9.2016 Tak zvané body záchrany, výrazné žluté tabule s unikátním kódem o rozměrech 33×14 centimetrů, budou od října rozmístěny ve státních lesích v celé republice, a to na 2 500 místech. Projekt připravily Lesy ČR ve spolupráci s Ministerstvem vnitra, konkrétně Hasičským záchranným sborem České republiky, který eviduje všechny “body záchrany“ v zemi.

Bod záchrany neboli rescue point nazývaný dříve traumatologickým bodem je místem v krajině označeným tabulkou s unikátním kódem. Usnadňuje lokalizaci člověka, který potřebuje pomoc. Jde o případy ohrožující život, zdraví, majetek nebo životní prostředí. Na tabulích jsou uvedeny všechny tísňové telefonní linky – 112, 150, 155 a 158. „Výroba tabulí přišla Lesy ČR na 160 tisíc korun a není vyloučeno, že v budoucnu přibydou další,“ uvedl Daniel Szórád, generální ředitel Lesů ČR. Tabule lesníci rozmístí v říjnu. Tehdy už budou kódy zaneseny do databáze Hasičského záchranného sboru České republiky, kterou využívají všechny složky integrovaného záchranného systému, tedy policie, hasiči, zdravotníci, ale i horská služba, obecní policie a další. „Místa vytipovali lesníci. Většinou jde o turistická rozcestí, lesní cyklostezky, lokality, jimiž prochází singltrek, horská sedla, pohoří nebo rozsáhlé lesy,“ řekl Daniel Szórád.

Projekt začal podnik připravovat v roce 2014. Navržená místa zástupci Lesů ČR konzultovali s profesionálními hasiči ze všech krajů.

Tabule z tvrzeného plastu s hliníkovým povrchem připomínají turistické značení. Jsou však výrazně žluté, a tedy viditelné i večer. Podobné tabulky se v minulosti objevovaly ve státních lesích na Litvínovsku, Luhačovicku a v okolí Boubína. Umístěny však byly živelně, bez systematické evidence či jednotné grafiky. Projekt Lesů ČR je novinkou a pro návštěvníky lesa výraznou změnou k lepšímu.

V Hradci Králové 8. září 2016

Mgr. Eva Jouklová
Tisková mluvčí Lesů ČR, s. p.
Tel.: 725 257 900
E-mail: jouklova@lesycr.cz

Poznámky pro editory:

    Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.
    Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

zdroj: Lesy České republiky, s.p. »