KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Na Zlínsku letos postavily Lesy ČR dva protipovodňové objekty. Chrání obce

11/01/17
Kateřina Patočková

Na Hvozdenském a Vysokopolském potoce na Zlínsku letos Lesy ČR vybudovaly protipovodňová opatření

Na Zlínsku letos postavily Lesy ČR dva protipovodňové objekty. Chrání obce

30.12.2016 – Na Hvozdenském a Vysokopolském potoce na Zlínsku letos Lesy ČR vybudovaly protipovodňová opatření. Zachytí splaveniny, tedy písek, štěrk či kameny a udrží vodu v krajině i v době sucha. Do obou vodohospodářských staveb podnik investoval 6,3 miliony korun.

V obci Hvozdná byly na levobřežním přítoku Hvozdenského potoka vybudovány tři příčné objekty. Práce skončily v prosinci. Základem drátokamenných přehrážek vyskládaných z typizovaných drátokošů neboli gabionů je vodostavební železobeton. Břehy pod přehrážkami zpevnila metrová vrstva z lomového kamene. „Pod spadištěm je filtrační vrstva a ve dnu koryta přechodový kamenný zához,“ uvedl Pavel Pernica z Lesů ČR, vedoucí správy toků, oblast povodí Moravy. Stavba stabilizovala koryto potoka, zabraňuje erozi lesní půdy a zachycuje splaveniny, které se dříve dostávaly až do intravilánu obce Hvozdná.

Asi 600 metrů severně od centra obce Vysoké Pole letos postavily Lesy ČR na Vysokopolském potoce retenční objekt Klášťov. Budoval se od ledna do listopadu 2016. I tato stavba zachycuje splaveniny a zlepšuje protipovodňovou ochranu obce, slouží vodním živočichům, ale je také zásobárnou povrchových vod a nahrazuje infiltraci podzemních vod v období sucha. „Díky objektu tak zůstane voda v korytě potoka i v tomto období,“ dodává Pernica. Bezpečnostní přeliv zemní hráze dlouhé 22 metrů je opevněn dlažbou z lomového kamene. Voda se vypouští přes betonový otevřený požerák. Stavba je projektována při maximálním napuštění na 6,45 tisíc m3 celkového objemu akumulované vody. Plocha objektu činí 3 780 m2s maximální hloubkou u požeráku 3,34 metry. Biologickou rozmanitost neboli biodiverzitu na Zlínsku zvýší i další tůně budované obcí Vysoké Pole.

V Hradci Králové 30. prosince 2016

Mgr. Eva Jouklová
Tisková mluvčí Lesů ČR, s. p.

Poznámky pro editory:

    Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.
    Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

zdroj: Lesy České republiky, s.p. »

Zařazeno v Lesnictví