KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Prezident Agrární komory ČR se nebude ucházet o znovuzvolení

26/01/17
Kateřina Patočková

Prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman oznámil dnes na zasedání předsatavenstva AK ČR, že se nebude na XXV. sněmu AK ČR, konaném

Prezident Agrární komory ČR se nebude ucházet o znovuzvolení

Prezident Agrární komory ČR Miroslav Toman oznámil dnes na zasedání představenstva AK ČR, že se nebude na XXV. Sněmu AK ČR, konaném dne 16. března v Olomouci, znovu ucházet o znovuzvolení do této funkce.

„Svému nástupci předávám Agrární komoru ve velmi dobré kondici, ve stabilizovaném a efektivním personálním a finančním stavu. Jsem přesvědčen, že za uplynulé tříleté volební období odvedla Agrární komora ČR velký kus práce, který výrazně pomohl postavení českého zemědělství a posílil jeho prosperitu i z hlediska budoucího období,“ uvedl prezident Toman.

Za stávající situace je pro zemědělský sektor bezpochyby velkým přínosem, že rozpočet kapitoly zemědělství je v současné době opakovaně na historicky nejvyšší úrovni přesahující 50 mld. Kč, do národních podpor jde přes 4 mld. Kč a funguje i institut mimořádné vládní pomoc v případě krize.

Právě v souvislosti s řešením krize v živočišné výrobě způsobené nešťastným souběhem ruských sankcí a ukončením režimu mléčných kvót vznikly na základě dohody AK ČR s Ministerstvem zemědělství úplně nové programy pomoci pro živočišnou výrobu, jako je welfare pro dojnice, prasata a drůbež, chovatelé skotu mohou ještě využít dotační programy D19 a D20, tedy Q kvalitu, či platbu za poskytování informací ústřední evidenci.

Agrární komoře se dále za uplynulé období ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství podařilo realizovat několik zásadních opatření ve prospěch českého zemědělství. Podařilo se dosáhnout postupného zvýšení národního kofinancování PRV z 15 % na 25 a z 25 % na 35 %, udržela se výše finanční alokace na investice do zemědělství a potravinářství, novelizován byl zákon o významné tržní síle, čímž jsme pomohli částečnému narovnání dodavatelsko-odběratelských vztahů, který by měl napomoci lepší uplatnění českých zemědělců a potravinářů na domácím trhu.

Výrazného rozšíření se dočkala vratka zelené nafty, a to na živočišnou výrobu, práce v lesnictví a rybářství, snahou je doplnit ještě i speciální plodiny, dojednány byly mimořádné platby za sucho a mrazy, včetně bonifikace oblastí ohrožených suchem v Programu rozvoje venkova přidělením preferenčních bodů.

Agrární komory ČR také otevřela diskusi o podobě zákona o prodeji zemědělské půdy z hlediska ochrany vlastnictví zemědělské půdy proti spekulativním prodejům, rovněž intenzivně spolupracuje s Mze na nastavení podmínek nové Společné zemědělské politiky po roce 2020, kde hrozí rizika snížení financí i tlaku na velké podniky z hlediska snížení produkce, což by pro české zemědělství bylo kritické.

 „I přes tyto úspěchy a vysoký rozpočet kapitoly Zemědělství, stále přetrvávají problémy, se kterými si bude muset nové vedení AK ČR poradit. Jde například o stále nepříliš účinnou a nesystematickou ochranu domácího trhu nebo vysoký vývoz zemědělské suroviny a dovoz zpracovaných výrobků,“ řekl prezident Toman a doplnil: „Jsem samozřejmě připraven jako prezident Potravinářské komory ČR i nadále se zemědělci a Agrární komorou ČR úzce spolupracovat, ať už v otázce zneužití významné tržní síly obchodními řetězci, nebo ve vyhledávání nových exportních příležitostí a jejich podpory a dalších otázkách.“

Více informací:
Ing. Dana Večeřová, ředitelka marketingu a komunikace
tel.: 296 411 184, 602 704 859
e- mail: vecerova@foodnet.cz

zdroj: Agrární komora České republiky »

Zařazeno v Zemědělství