KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Další skvělý zahraniční úspěch pro naše vinaře – tentokrát v USA

20/03/17

Další skvělý zahraniční úspěch pro naše vinaře – tenkrát v USA! 19. 3. 2017 07:25 Ještě doznívá aplaus ze senzace na Vinalies a už je tu další světový úspěch našich vín! Vítěz kategorie, dvě velké zlaté medaile, 8 zlatých, 21 stříbrných a 30 broznových medailí na Great American International Wine Competition v USA   Josef […]

Další skvělý zahraniční úspěch pro naše vinaře – tenkrát v USA!

19. 3. 2017 07:25

Ještě doznívá aplaus ze senzace na Vinalies a už je tu další světový úspěch našich vín! Vítěz kategorie, dvě velké zlaté medaile, 8 zlatých, 21 stříbrných a 30 broznových medailí na Great American International Wine Competition v USA

 

Josef Valihrach získal titul šampiona v nejprestižnější kategorii suchých ryzlinků na Great American International Wine Competition v USA!

Nejprestižnější proto, že ve druhé největší americké vinařské oblasti Finger Lakes v Upstate New York na jih od Ontarijského jezera jsou díky dědictví Dr. Konstantina Franka, zakladatele zdejší vinařské tradice, ryzlinky (jimž u nás říkáme rýnské) nejcennější a nejžádanější odrůdou, ať pochází odkudkoli.

Amerika ocenila ryzlink z tratě Nivy u nás v Krumvíři,“ představuje šampiona Josef Valihrach. „Vinice má něco přes deset let, použili jsme k výsadbě sazenice z Mosely. Víno dělal už Jožka junior s bratrancem Martinem, je to svěžejší styl, než dělám já, od počátku do konce v nerezu. I když je v kategorii suchých vín, má chuť příjemně zaoblenou menším zbytkem cukru se svěží kyselinou. Právě ho lahvujeme, do léta půjde do prodeje – a je ho relativně dost!“

Další dvě velké zlaté medaile si za své vynikající pozdněsběrové Veltlínské zelené, tedy opět typickou a tradiční moravskou odrůdu, vysloužila vinařství Vican (2016) a Vinofol Novosedly (2015).

Zlatou americkou žeň završuje osm zlatých medailí pro Château Valtice (Sylvánské zelené 2015), pro doktora Kosíka z Tvrdonic (Muscaris 2016), Staňu Hrabala (Hrabal Sekt NV), Stanislava Konečného (Hibernal 2015), Vinařství Kovacs (Muškát moravský PS 2015) a Znovín Znojmo (Pálava 2015 Weinperky).

Amerika ocenila i novátorské lehké perlivé cuvée ze Sauvignonu a bezinkové limonády Koziňon 2015 Jury Maděřiče z Moravského Žižkova a Hromčíkovu medovinu Elisa Cherry. Do moravských vinařství putuje i 21 stříbrných a 30 bronzových medailí.

Great American International Wine Competition je novou soutěží, kde letos posuzovali hodnotitelé z 9 zemí přes 1000 vzorků vín z 19 zemí. Vznikla oddělením ze známé soutěže Finger Lakes International Wine Competition, která začíná za týden. „FLIWC už začínala přerůstat sama sebe a tak se pořadatelé rozhodli, že se vedle největší charitativní soutěže pokusí vybudovat vysoce profesionální a odbornou soutěž s cílem dosáhnout během několika let nejvyššího kreditu mezi soutěžemi v USA a zařadit se do světové špičky. Protože máme už léta výborné vztahy s oběma skupinami, dohodli jsme se na tom, že obsadíme stejnými vzorky obě soutěže,“ říká Dr. Luboš Bárta, šéfredaktor časopisu SOMMELIER. Redakce Sommeliera již sedm let organizuje společnou účast českých a slovenských vín v USA. „Taková možnost zaujala vinaře u nás i na Slovensku a přihlásili přes 200 vzorků! DM Cargo pro nás našlo tak dobrou variantu, že doprava vzorků na obě soutěže byla dokonce o trošku levnější, než vloni na jednu. Bude zajímavé sledovat výsledky obou soutěží, které hodnotí různými způsoby. Great American přišla se zcela novým systémem bodování velmi podobným tomu na Mundus Vini – konečný výsledek vzešel ze 100 bodové tabulky, senzorického „pavouka“, harmonické sinusoidy a nakonec i ze standardního amerického systému přímého přidělování medailí. Na Great American sice nebyl jako u soutěží OIV stanoven 30% bodový limit, nastavená náročnost ale splňuje podobná kritéria. Celkově byly uděleny medaile 52% vín, ze 212 moravských a slovenských vín (včetně medovin a ovocných vín) získalo medaili 122 (58%), dalších 90 zůstalo před branami – a to vaše vína patřila k nejlepším v soutěži! „Československo“ bylo druhou nejpočetněji zastoupenou zemí v soutěži po domácích USA.“

The Great American International Wine Competition má také svůj charitativní rozměr. Její letošní výtěžek věnuje pořádající nadace Raise the Glass charitativní organizaci InterVol, jejímž posláním je shromažďovat zdravotnický materiál a vybavení a poskytovat je zdravotníkům v nejchudších a nejpotřebnějších oblastech světa. Doposud InterVol pomáhal lidem ve více než 70 zemích po celém světě a v současné době je jeho hlavním zaměřením kampaň "Pomozme znovu vytvořit Haiti."