KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Víkend otevřených zahrad na ZF MENDELU se sídlem v Lednici

08/06/17

Víkend otevřených zahrad na ZF MENDELU se sídlem v Lednici Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně otevírá o víkendu (10. – 11. 6. 2017) pro širokou veřejnost nově vytvořené Tematické zahrady „Labyrint přírody a ráj zahrad“. Víkend se nezadržitelně blíží! Má být krásné počasí a v Akademické zahradě nádherně kvetou růže. Zveme Vás proto na […]

Víkend otevřených zahrad na ZF MENDELU se sídlem v Lednici

Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně otevírá o víkendu (10. – 11. 6. 2017) pro širokou veřejnost nově vytvořené Tematické zahrady „Labyrint přírody a ráj zahrad“.

Víkend se nezadržitelně blíží! Má být krásné počasí a v Akademické zahradě nádherně kvetou růže. Zveme Vás proto na výlet do Lednice. Stejně jako v minulém roce touto dobou připravujeme pro návštěvníky Víkend otevřených zahrad. Každý si u nás přijde na své, komentované prohlídky, divadélko pro děti, zajímavé semináře a letos nově otevíráme náš „Labyrint přírody a ráj zahrad“ široké zahradnické veřejnosti. Přijďte si k nám užít den v zahradách!

Více informací o programu naleznete na webových stránkách fakulty, fakultním profilu Facebook či na stránkách Víkendu otevřených zahrad.
www.zf.mendelu.cz, https://www.facebook.com/zahradnicka.fakulta.MENDELU/, www.vikendotevrenychzahrad.cz

Stručná charakteristika nových zahrad:

Tematické zahrady Zahradnické fakulty MENDELU jsou součástí univerzitního kampusu v Lednici. Prezentují široké veřejnosti výsledky experimentální, výzkumné a umělecké činnosti odborných ústavů fakulty. Současně jsou využity pro výuku předmětů věnovaných zahradnictví, zahradní tradici a životnímu prostředí. Tematické zahrady tvoří nový funkční a výtvarný celek v rámci historicky formovaného Lednicko-valtického areálu. Navazují na kulturní dědictví a tradice zahradního umění a krajinářské architektury, které zde po staletí v kontextu evropské vzdělanosti, humanistické tradice a kultury formovaly zahradu jako fenomén kvality života člověka.

Tematické zahrady jsou členěny na 11 částí. Stříbrná zahrada představuje sortiment trvalek, polodřevin a dřevin mediteránního původu. Anglická květinová zahrada vychází z principů výtvarného a ekologického seskupování rostlin, charakteristického pro období klasické květinové zahrady přelomu 19. a 20. století. Zahrada pivoněk, kosatců a ibišků je expozicí tří oblíbených skupin zahradních rostlin, vyhledávaných pro jedinečné estetické a symbolické vlastnosti. Zahrada travin se zaměřuje na uplatnění jejich širokého sortimentu, který je dnes v moderních zahradách často používán. Zahrada polostínu je naučnou expozicí, ve které jsou prezentovány rostliny pro stinná a polostinná stanoviště. Účelová zahrada je multifunkčním prostorem určeným pro společenské a edukační aktivity Zahradnické fakulty MENDELU. Ve Vodní zahradě je ústředním motivem tůň se samostatným mokřadem, kudy návštěvník prochází po dřevěném molu. Zahrada barev představuje expozici komponovaných záhonů s kvetoucími rostlinami včetně ukázek jejich vzájemného seskupování. Kuchyňská zahrada vychází z klasických vzorů těchto zahrad známých z historie zahradního umění. Uplatnění zde nalezly jejich charakteristické prvky, jako jsou smíšené zeleninové záhony, léčivé a aromatické rostliny, kordóny ovocných dřevin, pařeniště i malý vinohrad. Příkladem nadčasové jednoduchosti je Bílá zahrada, jejímž základním kompozičním principem je bílá barva. Rozárium je expozicí sortimentu nových, moderních a odolných odrůd růží vhodných pro soukromé i veřejné zahrady. Na konstrukci loubí jsou uplatněny popínavé růže, v záhonech jsou vysazeny sadové i stromkové kultivary.

Autory projektu Tematických zahrad ZF MENDELU jsou prof. Ing. Jiří Damec, CSc. a kolektiv jeho spolupracovníků z Ústavu zahradní a krajinářské architektury ZF MENDELU. Realizace projektu probíhala v průběhu roku 2015 a zahrady byly otevřeny 1. 1. 2016. Projekt byl spolufinancován Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí.

Kontakt pro veřejnost:
Projektový manažer: Bc. Michaela Brázdová
e-mail: labyrint@zf.mendelu.cz
webové stránky: lva.mendelu.cz

V Lednici 8. 6. 2017

Leták ke stažení

zdroj: Svaz květinářů a floristů ČR »