KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Ministr Marian Jurečka: Sehnat lidi do zemědělství je problém. Náš projekt může pomoci

21/08/17
Kateřina Patočková

Ministr Marian Jurečka: Sehnat lidi do zemědělství je problém. Náš projekt může pomoci 21.8.2017 – Vláda dnes schválila projekt, který předložil ministr zemědělství Marian Jurečka s cílem usnadnit získávání pracovních sil ze zahraničí do zemědělské a potravinářské výroby. Projekt zpracovalo Ministerstvo zemědělství (MZe) na základě požadavků podnikatelů, kteří vzhledem k současné situaci na trhu práce […]

Ministr Marian Jurečka: Sehnat lidi do zemědělství je problém. Náš projekt může pomoci

21.8.2017 – Vláda dnes schválila projekt, který předložil ministr zemědělství Marian Jurečka s cílem usnadnit získávání pracovních sil ze zahraničí do zemědělské a potravinářské výroby. Projekt zpracovalo Ministerstvo zemědělství (MZe) na základě požadavků podnikatelů, kteří vzhledem k současné situaci na trhu práce nejsou schopni zajistit dostatek pracovníků.

„Na základě konkrétních požadavků jsme zpracovali projekt, který bude nedostatek pracovních sil v zemědělství, ale i v potravinářství, řešit. Předpokládáme, že půjde o 1500 lidí, a to z Ukrajiny. Ve vztahu k ní už totiž podobné projekty s různou dobou zaměstnání existují. Ten náš určuje dobu zaměstnání v České republice na minimálně 6 a maximálně 12 měsíců,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Při výběru pracovníků bude nutné aktivní zapojení garantů, tj. Agrární komory ČR, Potravinářské komory ČR a Zemědělského svazu ČR.

Projekt, který bude zahájen 1. ledna 2018, žádným způsobem nenarušuje český trh práce. Půjde totiž o pozice zveřejňované standardním způsobem v centrální evidenci volných pracovních míst pro držitele zaměstnaneckých karet.

Cílem opatření je rychlé a efektivní přednostní přijetí žádosti o zaměstnaneckou kartu bez nutnosti registrace v rezervačním systému k podání žádosti. Návrh MZe navazuje na projekt Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), který řeší nabírání pracovníků pro pracovní poměry nad jeden rok a není primárně zaměřen na agrární oblast. Při realizaci bude MZe úzce spolupracovat s Ministerstvem vnitra, Ministerstvem zahraničních věcí a MPO.

 

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR »

Zařazeno v Zemědělství