KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Více než sto tisíc metrů krychlových dříví poškodil silný vítr – první odhady škod ve státních lesích

15/08/17
Kateřina Patočková

Více než sto tisíc metrů krychlových dříví poškodil silný vítr – první odhady škod ve státních lesích 14.08.2017 – Přes sto tisíc m3 dříví poškodil vítr od 9. do 11. srpna ve státních lesích, které spravuje podnik Lesy ČR. Škoda na zpeněžení dříví je zatím 25 milionů korun. Jde o první odhady. Kalamitní dříví se […]

Více než sto tisíc metrů krychlových dříví poškodil silný vítr – první odhady škod ve státních lesích

14.08.2017 – Přes sto tisíc m3 dříví poškodil vítr od 9. do 11. srpna ve státních lesích, které spravuje podnik Lesy ČR. Škoda na zpeněžení dříví je zatím 25 milionů korun. Jde o první odhady. Kalamitní dříví se podle všeho zpracuje do konce října.

V jižní části Olomouckého kraje v okolí Šternberka, Mohelnice a Olomouce vítr poškodil 50 až 60 tisíc m3 dříví, severně a západně od Brna pak dalších 25 tisíc m3 dříví. Tam jsou nejvíce postiženy lokality v severní části Moravského krasu v okolí obcí Vysočany, Němčice, Petrovice, Sloup a Holštějn. Na východě Čech, konkrétně na Náchodsku a Trutnovsku v okolí Červeného Kostelce a Chroustníkova Hradiště je vyvráceno, zlomeno, nalomeno nebo jinak poškozeno 22 tisíc m3 dříví. Poškozené jsou také oplocenky a ploty obor. V nejpostiženějších oblastech Olomouckého a Královéhradeckého kraje požádal podnik Lesy ČR státní správu o vydání zákazu vstupu do lesa. Ještě předtím však lesníci umístili na lesní páteřní komunikace výstražné tabule s upozorněním na zpracování kalamitního dříví a s tím, že vstup do porostů a na lesní cesty jsou rizikové. „Žádáme veřejnost, aby upozornění respektovala a do postižených míst nevstupovala, stejně tak do poškozených oplocenek,“ shodli se krajští ředitele Lesů ČR ze Šumperka, Brna a Liberce Tomáš Pospíšil, Dalibor Šafařík a Ludvík Řičář. Kromě toho se bude na lesních cestách více než kdy jindy pohybovat těžební stroje a nákladní automobily. Jde především o bezpečnost.

Mgr. Eva Jouklová
Tisková mluvčí Lesů ČR, s. p.

Poznámky pro editory:

    Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

    Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodařen

zdroj: Lesy České republiky, s.p. »

Zařazeno v Lesnictví