KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Srbsko dále očkuje proti moru prasat

04/09/17
Kateřina Patočková

Srbsko dále očkuje proti moru prasat 28.8.2017 – Přes ohlašované ukončení vakcinace, které proběhlo médii především ve spojení se vstupem německé společnosti Tönnies, bude Srbsko v tomto způsobu ochrany zvířat pokračovat nejméně do konce roku. Očkování je ve všech zemí EU zakázáno a z důvodu možného přenosu viru je zakázán i dovoz zvířat a vepřového […]

Srbsko dále očkuje proti moru prasat

28.8.2017 – Přes ohlašované ukončení vakcinace, které proběhlo médii především ve spojení se vstupem německé společnosti Tönnies, bude Srbsko v tomto způsobu ochrany zvířat pokračovat nejméně do konce roku.

Očkování je ve všech zemí EU zakázáno a z důvodu možného přenosu viru je zakázán i dovoz zvířat a vepřového masa a výrobků z něj, které neprošly termickou úpravou. Dovoz je uvolněn až po uplynutí tří let od ukončení očkování. Předseda zemědělského odboru Hospodářské komory Srbska Nenad Budimović uvedl pro státní televizi RTS, že se jedná především o „ekonomickou nemoc“.

Při výskytu moru se totiž musí všechna zvířata v zasaženém chovu utratit. Komora proto navrhovala zavedení kompenzačního fondu, který měl být naplněn finančním odvodem z každého kilogramu vepřového masa (Budimović předpokládá 1 RSD/kg). Fond bohužel dosud založen nebyl.

Přestože se klasický mor prasat v Srbsku naposled objevil v roce 2010, považuje Budimović za nevyhnutelné před zákazem provést systémovou deratizaci a věnovat náležitou pozornost i vzdělávání chovatelů a modernizaci chovů tak, aby zvířata nepřicházela do styku s možnými přenašeči viru.

zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR »