KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Zemědělství Regionu Západní Balkán postihlo sucho, úroda některých plodin nižší až o 60 %

04/09/17
Kateřina Patočková

Zemědělství Regionu Západní Balkán postihlo sucho, úroda některých plodin nižší až o 60 % 28.8.2017 – Letošní sucho a vysoké teploty citelně postihly zemědělství balkánských zemí. Neúroda se projeví i na celkovém růstu HDP postižených zemí. Srbsko: Podle Miladina Ševarliće, člena parlamentního výboru pro zemědělství, lesnictví a vodohospodářství, bude letošní úroda kukuřice poloviční a škoda […]

Zemědělství Regionu Západní Balkán postihlo sucho, úroda některých plodin nižší

až o 60 %

28.8.2017 – Letošní sucho a vysoké teploty citelně postihly zemědělství balkánských zemí. Neúroda se projeví i na celkovém růstu HDP postižených zemí.

Srbsko: Podle Miladina Ševarliće, člena parlamentního výboru pro zemědělství, lesnictví a vodohospodářství, bude letošní úroda kukuřice poloviční a škoda dosáhne 544 miliónů eur. Právě kukuřice je jednou ze stěžejních položek srbského agroexportu. Podobná situace – o 50% nižší úroda se očekává i u sóje, zde Ševarlić uvedl odhadovanou škodu ve výši 118 miliónů eur.

Díky suchu, krupobití a především nízké výkupní ceně ztratili cca 55 milionů eur i pěstitelé malin. Postiženi jsou i pěstitelé slunečnice, jablek, švestek a cukrové řepy. Neúroda bude mít vliv i na živočišnou výrobu, vysoké ceny krmiv přinutí chovatele k prodeji dobytka.

V souvislosti se suchem se hlavní tématem médií i odborných diskusí opět stalo zavlažování. Poprvé po třiceti letech se chystá stát investovat do této oblasti. Podle Ševarliće vláda plánuje do roku 2019 podpořit výstavbu zavlažovacích částkou 100 miliónů dolarů.

V současnosti je podle zemědělského analytika Milan Prostrana zavlažováno cca 100 000 hektarů z celkových dvou miliónů hektarů obdělávané půdy. Prostran také upozorňuje, že proti suchu se lze bránit i hlubokou orbou, díky níž dochází k nižšímu odparu, a využitím hybridů, které dříví dozrávají.

Bosna a Hercegovina: Letošní sucho v této zemi postihlo i pěstitele teplomilného tabáku. Domácí produkce tak nebude moci uspokojit ani poptávku na domácím trhu. Ministerstvo zemědělství RS předpokládalo v letošním roce výnos 2, 1 tuny z hektaru ale pěstitelé nyní často nezískají z hektaru ani tunu.

zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR »

Zařazeno v Intersucho, Zemědělství