KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Regionální potravina Jihomoravského kraje na Krajské soutěži v orbě ve Znojmě

03/10/17
Ing. Eva Chromečková

Pátek 6. října 2017, pozemky Agropodniku Mašovice a.s., Mašovice

  

Prezentace, ochutnávka a prodej vítězných výrobků potravinářských soutěží

Regionální potravina Jihomoravského kraje a ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2017

Krajská soutěž v orbě ve Znojmě, pozemky Agropodniku Mašovice a.s., Mašovice u Znojma

6. 10. 2017

13. ročník Krajské soutěže v orbě Jihomoravského kraje s mezinárodní účastí (Rakousko, Slovensko) se uskuteční ve dnech 5. a 6. října 2017 na pozemcích Agropodniku Mašovice a.s. u Znojma pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje, JUDr. Bohumila Šimka, a předsedy představenstva Regionální agrární komory Jihomoravského kraje, Ing. Václava Hlaváčka, CSc.

Jednou z doprovodných akcí této soutěže je prezentace, ochutnávka a prodej vítězných výrobků soutěže Regionální potravina Jihomoravského kraje, která se uskuteční v pátek 6. října 2017 na pozemku Agropodniku Mašovice a.s. u Znojma.  Zveme všechny zájemce o kvalitní, čerstvé, regionální výrobky. Připravena pro ně bude ochutnávka, prezentace a prodej nejen vítězných výrobků potravinářských soutěží Regionální potravina Jihomoravského kraje a ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2017. V našem žlutém stánku můžete ochutnat to nejlepší z jižní Moravy: Farmářskou slaninu od firmy HADAČ a ZAPLETAL, s.r.o., Paštiku Pečínkovou od pana Fridricha z Němčiček, Kozí sýr pařený přírodní od paní Michaly Zdrubecké z Karolína, Kozí jogurtové mléko paní Evy Sedlákové ze Šošůvky, z pekařských výrobků to bude Zelná pochoutka od pekařství Křižák, s.r.o., nápoje zastoupí pivo Pacholek-polotmavý ležák 12 Vesnického pivovaru OHRADA z Vísek u Letovic a k ochutnání bude bylinný čaj firmy Sonnentor s.ro. z Čejkovic, Tady roste radost. Vítězné výrobky můžete na našem žlutém stánku ochutnat i zakoupit.

Přijďte a ochutnejte to nejlepší z jižní Moravy!

V letošním ročníku byly osloveny všechny školy Jihomoravského kraje, které vzdělávají žáky v oborech Agropodnikání a Opravář zemědělských strojů. Kromě těchto škol se soutěže zúčastní také školy z Třebíče, Starého Města, Litomyšle, rakouského Obersiebenbrunnu a ze Slovenska přijedou vyzkoušet svoje schopnosti žáci ze škol z Dunajské Stredy a z Pruského. Celkem se mezi sebou střetne více než 25 oráčů.

Soutěžící musí nejdříve na vylosované parcele dvouradličnými pluhy vyorat tzv. rozpich, který následujícími jízdami zaořou a vytvoří sklad. Poté následuje doorávka soutěžní parcely. Na vše dohlíží komise rozhodčích složená z vyučujících pořádající školy a odborníků z praxe. Ti mají za úkol zhodnotit provedení rozpichu, skladu a celkové provedení orby a na základě udělených bodů vyberou nejlepší oráče. Již tradičně program doplní vystavení a předvedení zemědělské techniky prodejců a zemědělských podniků nejen z našeho regionu a také orba koňským spřežením.