KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

TECHAGRO 2018 – konference Budoucnost českého zemědělství

04/04/18
Ing. Eva Chromečková

10. 4. 2018, Pavilon A, Rotunda, 9:30 – 14:00 hodin, konference

 

TECHAGRO 2018

Mezinárodní veletrh zemědělské techniky: Aktuální témata se budou řešit na konferenci: BUDOUCNOST ČESKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ

10. 4. 2018, pavilon A, Rotunda

9:30 – 14:00

V současnosti jsme svědky zásadního výkyvu počasí a změn klimatu, tento výkyv se dá dnes již považovat za trend. Dopady sucha jsou sice pozvolné, zato daleko rozsáhlejší a zasahující do více oblastí našeho života, než se na první pohled zdá. Očekávané teplejší zimy, sušší jara, větší srážkové výkyvy nebo častější přívalové deště nás musí vést k přípravě desítek opatření. Sucho a následně vodní eroze ohrožují již více než polovinu zemědělské půdy v ČR. Vodu a půdu je tak potřeba chápat jako významnou strategickou surovinu. A právě tyto myšlenky by měla podpořit konference „Budoucnost českého zemědělství“.

Konferenci zaštítil ministr zemědělství ČR Jiří Milek, který zde i osobně vystoupí. Dále se konference zúčastní řada významných odborníků. Na půdní zdroje, na jejich kvalitu a souvislosti s produkčními, ekonomickými i environmentálními otázkami se zaměří Bořivoj Šarapatka a Jana Podhrázská. Zabývat se budou i vodní erozí, utužením, větrnou erozí a úbytkem půdní organické hmoty. Oba autoři se vedle výzkumných aktivit na Univerzitě Palackého v Olomouci a na Mendelově univerzitě v Brně zabývají řadou realizačních projektů v krajině souvisejících s optimálním využitím půdy.

Na konferenci se představí také Zdeněk Jandejsek, prezident Agrární komory České republiky. Posluchačům předá své zkušenosti ze zahraničních pracovních cest po zemědělských a zpracovatelských podnicích v Austrálii, Brazílii, Argentině, USA, Kanadě nebo Číně. „Naší výzvou musí být evropská a ještě lépe i světová konkurenceschopnost. Jak nám dokazují současné trendy, jde o cestu koncentrace výroby i kapitálu, či úzké propojení prvovýroby a zpracování,“ říká Jandejsek.

Na konferenci dále vystoupí například Milan Zelený z University Fordham New York, Václav Cílek z Geologického ústavu AV ČR, Michal Marek z Ústavu globální změny AV ČR, Josef Fanta z Jihočeské univerzity. Se zásadním příspěvkem vystoupí též předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Josef Stehlík, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák, a prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR Jan Wiesner.

Komu je konference určena?

Konference je určena členům všech spolupořádajících organizací, tedy vlastníkům a nájemcům zemědělské půdy, vedoucím zemědělských podniků, pracovníkům státní správy, zástupcům nevládních agrárních organizací a dalším zájemcům a návštěvníkům veletrhů TECHAGRO, SILVA REGINA a BIOMASA. Výsledkem konference bude i Sborník s jasnými doporučeními týkajících se změn, které se kolem nás začínají odehrávat.

Více informací:  https://www.bvv.cz/techagro/budoucnost-ceskeho-zemedelstvi/

Pozvánka – ke stažení zde

Program – ke stažení zde