ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2018 má oceněné výrobky
Výsledky potravinářské soutěže ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2018

Brno 26. června 2018, den, kdy se uskutečnilo hodnocení soutěžních vzorků jihomoravských potravinářských soutěží – 9. ročník o prestižní značku Regionální potravina Jihomoravského kraje, kde jsou výrobky zařazeny do devíti kategorií. Následně jsou ohodnocené výrobky přiřazeny ke dvanácti kategoriím systému soutěže o ocenění „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2018“, jejíž kategorizace lépe vystihuje specifika skupin potravin, např. nápoje jsou zde ve dvou kategoriích (odděleně alkoholické a nealkoholické), dále tu jsou samostatné kategorie pro výrobky mražené, z ryb, hotové výrobky atd. Tento systém více podporuje zájem i malých a výrazně specifických producentů o soutěž a o jejich prezentaci u spotřebitelů.
Druhým kladem jihomoravského systému tzv. „ZLATÁ Chuť“ je, že všechny ostatní soutěžní výrobky, které splnily kvalitativní a soutěžní kritéria a byly hodnoceny, získávají právo užívat ochrannou (registrovanou) známku „Chuť jižní Moravy 2018“, umisťují se na „druhém místě“.
Ve 13. ročníku soutěže „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2018“, kde jsou výrobky hodnoceny ve dvanácti kategoriích, bylo hodnoceno 193 výrobků od 54 výrobců, kdy vítězný výrobek a výrobce získávají právo označení výrobku a firmy „Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2018“, „Potravinářský výrobce Jihomoravského kraje 2018“ a logem (ochrannou známkou) „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2018“.
Výrobky hodnotily dvě 8členné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Soutěž „ZLATÁ Chuť jižní Moravy“ je organizována ve spolupráci institucí a pod záštitou jejich představitelů:
– Jihomoravský kraj hejtman JUDr. Bohumil Šimek
– Mendelova univerzita v Brně rektorka prof. Ing. Danuše Nerudová, Ph.D.
– VFU Brno rektor prof. MVDr. Alois Nečas, Ph.D., MBA
– RAK Jm kraje předseda představenstva Ing. Václav Hlaváček, CSc.
„ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2018“
Odborná komise navrhuje k ocenění následující výrobky v příslušných kategoriích:
1. Pekařské výrobky 
    Terezičky – Martina Harnošová
2. Cukrářské výrobky 
    Míša dort – Pekárny Blansko a.s.
3. Mléko a mléčné výrobky 
    Kozí sýr zrající – přírodní – Markéta Palánová
4. Maso a masné výrobky tepelně opracované 
    TLAČENKA – Josef Jůza
5. Maso a masné výrobky – trvanlivé, včetně tepelně neopracovaných masných výrobků 
    Tuřanská sušená klobása – Jan Bubla
6. Ryby a rybí výrobky
SIVEN AMERICKÝ – S.M.K., a.s.
7. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě 
    Meruňkový džem výběrový (EXTRA) – Ing. Marcel Malůšek
8. Mražené výrobky
Ovocná mražená dřeň jablečná – Ovocnářské družstvo
9. Hotové výrobky – ostatní 
    Bramborové lokše s makovo-povidlovou náplní – Pekařství Křižák s.r.o.
Nudle široké s medvědím česnekem – RAMDAM s.r.o.
10. Ostatní potravinářské výrobky 
     Svatojánské ořechy – Chuť Moravy s.r.o.
11. Nealkoholické nápoje 
      Jablečný mošt – odrůda Braeburn – AGRO Stošíkovice, s.r.o.
12. Alkoholické nápoje (kromě vína)
MarhuLové Sladké – Ing. Pavel Lacina