KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Jihomoravské krajské dožínky v Boskovicích

27/08/18
Ing. Eva Chromečková

sobota 1. 9. 2018, areál parku v Boskovicích, 9:00 – 21:00 hodin

        

Jihomoravské krajské dožínky Boskovice

1. 9. 2018, areál parku Boskovice – pódium letního kina

9:00 – 17:00 hodin

slavnostní předání ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje a ZLATÁ Chuť jižní Moravy 15:20 – 16:30 hodin

 

Krajské dožínky jsou prezentací regionálního zemědělství a venkovských tradic. Poprvé se konaly v roce 2004 v Hustopečích a pořádala je Regionální agrární komora Jihomoravského kraje za finančního přispění Jihomoravského kraje. Od roku 2005 byly už organizovány Jihomoravským krajem společně s Regionální agrární komorou Jmk a dalšími partnery. Konaly se postupně ve městech Tišnov, Kyjov, Vyškov, Brno a Břeclav. Letos bylo pro místo konání vybráno město Boskovice.

Cílem dožínek je zviditelnit jihomoravské zemědělství a jeho kvalitní produkty, přiblížit je tak veřejnosti a zdůraznit tradiční význam zemědělství v našem regionu, s čímž souvisí rovněž podpora zachovávání folklorních tradic.

Pro návštěvníky tradičních Jihomoravských krajských dožínek je připravena za muzeem ukázka zemědělských strojů a hlavně pro naše nejmladší přehlídka hospodářských zvířat. Zájemci si tak mohou prohlédnout expozici hospodářských zvířat z velkochovů i drobnochovů i ukázku včelařství. Pro malé zájemce bude připravena naučná stezka. Pro obdivovatele zemědělské techniky bude k dispozici malá i velká, historická a současná mechanizace jihomoravských zemědělců.  

Součástí hlavního programu Jihomoravských dožínek je představení úspěšných firem a jejich vítězných výrobků v potravinářských soutěžích „Regionální potravina Jihomoravského kraje“ a „ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2018“.  Návštěvníci krajských dožínek mohou oceněné výrobky ochutnat a zakoupit v prodejních stáncích v areálu parku Boskovice. Tuto malou tržnici připravila Regionální agrární komora Jihomoravského kraje ve spolupráci s Krajským úřadem Jihomoravského kraje.

Dopoledne od 11:00 do 13:00 hodin se v Muzeu regionu Boskovicka uskuteční workshop na téma Rozvoj zemědělství a venkovského prostoru.

Při příležitosti Jihomoravských dožínek nabízí Muzeum regionu Boskovicka vstup zdarma do expozice Historické zemědělské stroje, stálou expozici Boskovicko – krajinou sedmizubého hřebene a výstavu Nejdelší noc 21.8.1968

 

Novodobá tradice pořádání dožínkových oslav je nejen oslavou ukončení sklizně obilí, ale rovněž holdem práce všech ostatních zemědělců pracujících v rostlinné i živočišné výrobě, stejně jako poděkováním vinařům, ovocnářům, pěstitelům zeleniny a všem ostatním. Je důležité, aby tisíce návštěvníků dožínek měly možnost seznámit se s vysokou kvalitou výpěstků a výrobků českých zemědělců a potravinářů a český spotřebitel se vrátil k českým potravinám, ovoci a zelenině, což povede ke zlepšení stavu ekonomiky společnosti i zaměstnanosti nejen na venkově.

PROGRAM ZDE  

PLAKÁT ZDE 

Informace o parkování ZDE