KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Regionální potravina Jihomoravského kraje se představí opět na Školní soutěži v orbě ve Znojmě

29/08/18
Ing. Eva Chromečková

Čtvrtek 20. 9. 2018, Znojmo, pozemky Agropodniku Mašovice

    

Prezentace, ochutnávka a prodej vítězných výrobků potravinářských soutěží

Regionální potravina Jihomoravského kraje a ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2018

Krajská soutěž v orbě ve Znojmě, pozemky Agropodniku Mašovice a.s., Mašovice u Znojma

20. 9. 2018

14. ročník Krajské soutěže v orbě Jihomoravského kraje s mezinárodní účastí (Rakousko, Slovensko) se uskuteční ve dnech 19. a 20. září 2018 na pozemcích Agropodniku Mašovice a.s. u Znojma pod záštitami ministra zemědělství Ing. Miroslava Tomana, CSc., hejtmana Jihomoravského kraje, JUDr. Bohumila Šimka, a rovněž pod záštitou předsedy představenstva Regionální agrární komory Jihomoravského kraje, Ing. Václava Hlaváčka, CSc.

 

V letošním ročníku byly osloveny všechny školy Jihomoravského kraje, které vzdělávají žáky v oborech Agropodnikání a Opravář zemědělských strojů. Kromě těchto škol se soutěže zúčastní také školy z Třebíče, Starého Města, Litomyšle, rakouského Obersiebenbrunnu a ze Slovenska přijedou vyzkoušet svoje schopnosti žáci ze škol z Dunajské Stredy a z Pruského. Celkem se mezi sebou střetne více než 25 oráčů.

Soutěžící musí nejdříve na vylosované parcele dvouradličnými pluhy vyorat tzv. rozpich, který následujícími jízdami zaořou a vytvoří sklad. Poté následuje doorávka soutěžní parcely. Na vše dohlíží komise rozhodčích složená z vyučujících pořádající školy a odborníků z praxe. Ti mají za úkol zhodnotit provedení rozpichu, skladu a celkové provedení orby a na základě udělených bodů vyberou nejlepší oráče. Již tradičně program doplní vystavení a předvedení zemědělské techniky prodejců a zemědělských podniků nejen z našeho regionu a také orba koňským spřežením.

Pro návštěvníky soutěže bude připravena ochutnávka, prezentace a prodej nejen výrobků oceněných značkou Regionální potravina Jihomoravského kraje a ZLATÁ Chuť jižní Moravy 2018. V našem novém stánku můžete ochutnat to nejlepší z jižní Moravy: vynikající tlačenku pana Josefa Jůzy z Březiny u Tišnova, Klasickou vepřovku z Řeznictví a uzenářství Štulpovi s.r.o. z Lelekovic, kozí sýr zrající – přírodní od paní Markéty Palánové nebo Milunino kysané mléko Bio paní Ing. Barbory Filípek Spitzové. Rodinná pekárna Sokol s.r.o. ze Bzence Vám nabídne svoje pekařské výrobky včele s vítězem – dýňovým chlebem. Kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě zastoupí výrobek pana Ing. Marcela Malůška – Meruňkový džem výběrový (EXTRA) a za alkoholické a nealkoholické nápoje budeme nabízet oceněný Jablečný mošt odrůda Braeburn. Na stánku RP JMK představíme i specialitu firmy Chuť Moravy s.r.o., Svatojánské ořechy.

Přijďte a ochutnejte to nejlepší z jižní Moravy!