KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Ministr školství seznámí premiera s možností mistrovských zkoušek

20/02/19

Zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ministr-skolstvi-seznami-premiera-s-moznosti-mistrovskych-zkousek-570887

 

Ministr školství seznámí premiéra s možností mistrovských zkoušek

18.02.2019 6:14

Ministr školství Robert Plaga dnes seznámí premiéra Andreje Babiše (oba ANO) se svým postojem k možnosti zavedení systému mistrovských zkoušek. Úřad na záměru pracuje čtvrtým rokem a nyní připravuje pilotní projekt, ve kterém by chtěl tyto zkoušky otestovat. Podle tiskového oddělení počítá ministerstvo s tím, že by se k nim mohli hlásit lidé s výučním listem po pěti letech praxe v oboru. Zatím není jasné, kdy by se zkouška měla zavést.

 Schůzky s premiérem se pravděpodobně zúčastní také ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO), ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) a zástupci podnikatelů a krajů.

Mistrovská zkouška by podle ministerstva školství měla být součástí systému dalšího vzdělávání. Úřad její koncept připravuje od roku 2015/2016. V listopadu 2017 začal resort s Národním ústavem pro vzdělávání (NÚV) pracovat na projektu, který je naplánován do října 2021 a jdou na něj peníze z EU. Prostřednictvím Hospodářské komory, Agrární komory a Svazu průmyslu a dopravy se do přípravy zkoušek zapojily i různé cechy a profesní sdružení.

O mistrovských zkouškách se začalo mluvit více loni na jaře v souvislosti s plánem Plagy upravit současné nastavení státních maturit, které kritizuje řada učitelů i dalších odborníků na vzdělávání. Poukazují na to, že přibývá maturantů, kteří u zkoušek neuspějí. Podle některých odborníků není maturita potřebná na všech typech škol. Část z nich se domnívá, že by na učilištích byla vhodnější právě mistrovská zkouška. Konkrétní návrh změn v maturitách chce ministr předložit do meziresortního připomínkového řízení do konce února.